Negresă cu ciocolată, mere caramelizate și frișcă cu aromă de vanilie
Blat ușor umed, cu ciocolată amăruie și nucă, mere caramelizate cu multă scorțișoară și frișcă vanilată, s-au combinat chiar perfect într-o delicioasă Negresă cu ciocolată, mere caramelizate și frișcă cu aromă de vanilie!
Publicat: Vineri, 10 August 2018, 08:27 | Actualizat: Marti, 16 Martie 2021, 22:46Blat ușor umed, cu ciocolată amăruie și nucă, mere caramelizate cu multă scorțișoară și frișcă vanilată, s-au combinat chiar perfect într-o delicioasă Negresă cu ciocolată, mere caramelizate și frișcă cu aromă de vanilie!
Un deliciu garantat este și această Negresă cu gem de caise și ciocolată, dar dacă optați pentru ceva mai simplu, puteți prepara această Negresă de post cu gem și nuci.
Ingrediente pentru Negresă cu ciocolată, mere caramelizate și frișcă cu aromă de vanilie
- Pentru blat:
- 5 ouă, medii
- 125 g zahăr
- 100 g ciocolată amăruie
- 125 g unt( 82%)
- 125 g făină
- 75 g nucă măcinată
- 1 linguriță praf de copt
- 2 lingurițe esență de vanilie
- Pentru crema de mere:
- 750 g mere rase
- 100 g zahăr vanilat
- 1 linguriță scorțișoară
- 125 g unt( 82%)
- 1 lingură griș
- Pentru decor:
- 200 g frișcă cu aromă de vanilie
- fulgi de ciocolată, pentru decor
Mod de preparare Negresă cu ciocolată, mere caramelizate și frișcă cu aromă de vanilie
Preparăm blatul într-o formă de 25/25 cm.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste albușuri.
Topim ciocolata ruptă împreună cu untul, la microunde, sau la bain marie, apoi o lăsăm să se tempereze.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Mixăm albușurile până se spumează, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm la treaptă superioară până obținem o bezea fermă.
Adăugăm gălbenușurile și esența peste ciocolata ușor răcită și încorporăm bezeaua în compoziția rezultată.
Cernem deasupra, făina amestecată cu praful de copt și o încorporăm, treptat, amestecând cu o spatulă.
La final, încorporăm nuca măcinată.
Tapetăm baza formei de copt cu hârtie, iar pereții îi ungem cu ulei și îi pudrăm cu făină.
Întindem compoziția de negresă cu ciocolată în ea și o coacem la 180 de grade, pentru 30-35 minute.
Între timp, punem merele rase la caramelizat cu zahărul și le lăsăm până se formează sirop.
Adăugăm untul tăiat în bucăți mici și amestecăm până la topirea acestuia, apoi adăugăm grișul și din nou amestecăm până acesta absoarbe tot siropul.
Stingem focul și adăugăm scorțișoara.
Peste blatul de negresă răcit, întindem crema de mere, caldă, apoi dăm prăjitura la rece, în cămară.
Blatul se va umezi ușor de la crema caldă. Nu îl scoatem din formă, pentru a se crea condens. Astfel nu va avea nevoie să fie însiropat.
După ce se va răci crema de mere, întindem peste aceasta frișca bătută și presărăm fulgi de ciocolată deasupra.
Dăm delicioasa Negresă cu ciocolată, mere caramelizate și frișcă cu aromă de vanilie la frigider pentru 30-40 de minute, pentru că este delicioasă rece.