Antena

Rețetă cozonac pufos. Trei cele mai bune rețete de cozonac de casă

Gospodinele încep pregătirile de Craciun 2020, iar în continuare vei regăsi cea mai delicioasă și simplă rețetă de cozonac pufos. Îndrumările te vor ajuta în realizarea celor mai buni cozonaci pentru Masa de Crăciun.

Publicat: Sambata, 21 Decembrie 2019, 14:01 | Actualizat: Marti, 22 Decembrie 2020, 11:03
Galerie de imagini
De Crăciun, cozonacul este printre cele mai importante preparate de pe masă
Shutterstock.com

Dacă abia aștepți sărbătorile de iarnă și te gândești ce rețete delicioase să pregătești, cu siguranță ai ajuns și la capitolul dulciuri. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor nu trebuie să lipsească din casa ta.

Iată cum realizezi cel mai bun cozonac pufos de casă

De Crăciun, cozonacul este printre cele mai importante preparate de pe masă. Nu contează să fie doar pufos, ci să aibă și o umplutură delicioasă.

Rețetă de cozonac pufos cu cacao, nucă și rahat

Cozonac pufos, ingrediente:

Vei avea nevoie de mai multe ingrediente, însă foarte importantă este și răbdarea acordată întregului proces de gătire a cozonacului pufos pentru Crăciun 2020.

Pentru aluat ai nevoie de:

Pentru umplutură:

Cum se amestecă toate ingredientele pentru un delicios cozonac pufos

Este indicat să ții toate ingredientele necesare la temperatura camerei cu cel puțin o zi înainte de prepararea cozonacului. Mai întâi facem o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț. Se lasă la crescut într-un loc călduț. Între timp, separăm albușurile de gălbenușuri și frecăm gălbenușurile cu zahărul și sarea până se albesc. Apoi încălzim laptele și îl adăugăm peste gălbenușuri.

Recomandari A1

Se amestecă întreaga compoziția până nu se mai simte zahărul. Adăugăm esența de rom, coaja de lămâie și portocală. Într-un vas încăpător se adaugă făina cernută de 2-3 ori și se face o gropiță în mijloc unde se pune maiaua și laptele. Frământăm aluatul până se încorporează tot. Încălzim untul și uleiul și se pune câte puțin, până se încorporează în aluat.

Acoperim aluatul și îl lăsam la crescut circa 45 minute. Între timp, batem albușurile spumă cu zahăr, adăugăm cacao, nuca tocată și amestecăm.

Cât timp se lasă la cuptor cozonacul pufos

După ce crește aluatul, se împarte în două. Prima parte o împărțim din nou în două bucăți. Pe fiecare parte punem din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra adăugăm rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.

Punem cozonacul în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt. Se mai lasă la crescut în tavă încă 30 de minute. Apoi îl ungem cu un ou și presărăm zahar. Introducem cozonacul la cuptor pentru 45 minute până se rumenește. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.

Rețetă cozonac pufos cu stafide și rahat

Unul dintre preparatele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun este cozonacul de casă cu stafide și rahat. În rândurile care urmează vei descoperi cum poți să prepari cel mai bun desert de acest tip.

Cozonac pufos de casă, ingrediente

Cozonac pufos de casă, mod de preparare:

Mai întâi batem gălbenușurile cu un praf de sare doar cât să se desfacă gălbenușurile. Le lăsăm deoparte 10 minute. Apoi dizolvăm drojdia cu puțin lapte călduț și făină. Lăsăm la dospit pentru 10 minute. Adăugăm ¾ din lapte și amestecăm bine. Apoi amestecăm bine gălbenușurile cu zahăr și se bat până se topește tot zahărul. Trebuie să obținem o cremă fină.

Adăugăm gălbenușurile peste aluat, vanilie și coaja de lămâie rasă și frământăm aluatul câteva minute. Se adaugă lapte cât este nevoie. Abia acum începem să frământăm cum trebuie tot aluatul. Se ung mâinile cu ulei și se frământă bine până se termină tot ulei. Acoperim aluatul cu folie de plastic și îl lăsăm la dospit până când își dublează volumul. Poate dura 2-3 ore.

Cât trebuie lăsat la dospit aluatul pentru cozonac

Se împarte aluatul în 2, se întinde fiecare bucată, presărăm stafidele și bucățelele de rahat și se rulează. Procedăm la fel și cu cealaltă bucată și apoi împletim cele două suluri. Așezăm cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt și îl lăsăm la dospit în loc cald pentru 40 de minute. Apoi ungem cozonacul cu un gălbenuș bătut cu 1 lingură de apă. Lăsăm cozonacul la copt pentru 40 de minute și îl scoatem după ce trece testul cu scobitoarea.

Rețetă cozonac pufos de casă

Cozonac de casă, ingrediente:

Pentru a prepara cel mai gustos cozonac pufos de casă vei avea nevoie de mai multe ingrediente. Pe multe dintre ele le ai deja în cămară, însă va mai trebui să faci câteva drumuri pentru cele care vor transforma cozonacul în vedeta mesei de Crăciun.

Pentru aluat

Pentru umplutură

Cozonac pufos de casă, mod de preparare:

Începem prin a dizolva drojdia în puțin lapte călduț. Apoi amestecăm cu o lingură de zahăr și puțină făină. Se lasă maiaua la crescut. Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenușurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie și portocală, esența și se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Laptele trebuie să fie călduț, nu fierbinte.

Topim untul și îl lăsăm puțin la răcit. În timp ce frământăm, turnăm unt topit pe fundul vasului. Se frământă energic până se incorporează tot untul. Acoperim cu un prosop și lăsăm la crescut.

Albușurile se bat spumă împreună cu zaharul. Adăugăm cacaua, esența și nucile peste albușuri și umplutura este gata.

Cum verifici dacă cozonacul este copt

După ce aluatul a crescut începem să îl modelăm. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei și se întinde cu mâna prima parte de aluat. Punem jumătate din umplutură pe toata suprafața. Presărăm jumătate din stafide și jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubulețe.

Se rulează și se așează în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop și se lasă la crescut cam 30 de minute. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic și îl lăsăm o ora. După jumătate de oră, îi întoarcem în cuptor. Încerci dacă este copt cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt.

Whatsapp LinkedIn
reteta cozonac cozonac pufos cozonac de casa reteata cozonaci craciun 2019
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Alegeri prezidenţiale 2024 live text. Peste 1 milion de români au pus ştampila pe buletinul de vot. Rezultatele exit-poll, ora 21:00 pe observatornews.ro
Videoclipul zilei
Citește și
Rețete cu carne de miel. O colecție de rețete din care o puteți alege pe cea preferată.
Rețetă de clătite cu spanac. Clătite verzi, colorate natural.
Temperatura ideală la care se coace cozonacul. Cum obținem un desert tradițional rumenit perfect și pufos
Rețeta de cozonac din bucătaria Mirelei Vaida. Vedeta a venit în ajutorul celor care pregătesc masa de...
Video recomandate
Video
Citește și
Cum poți să te pregătești pentru epilarea braziliană. Sfaturi pentru o piele fină și catifelată Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre... ZUTV
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste