Rețetă de chiftele la cuptor. Cum le prepari și cum le păstrezi ca să reziste până la 3 luni
Chiftelele la cuptor reprezintă o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru cei care doresc să savureze gustul inconfundabil al chiftelutelor fără a apela la prăjirea clasică în ulei. Prin coacere la cuptor, rețeta devine mai ușoară din punct de vedere caloric, fără a compromite gustul și textura apetisantă a preparatului. Descoperă cum să prepari chiftele la cuptor în câțiva pași simpli și bucură-te de o masă echilibrată și delicioasă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 09 Ianuarie 2024, 16:45 | Actualizat: Marti, 09 Ianuarie 2024, 16:51Dacă nu ai mai încercat niciodată rețeta de chiftele la cuptor, am pregătit lista de ingrediente și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru ca preparatul să iasă delicios.
De asemenea, pe lângă rețeta de chiftele la cuptor clasice, îți prezentăm și rețeta de chiftele la cuptor italienești, care sunt la fel de savuroase și aduc un aer mediteranean în bucătăria ta.
Ingrediente de care ai nevoie pentru reteta de chiftele la cuptor
Chiftelele la cuptor reprezintă o alternativă gustoasă și sănătoasă la variantele tradiționale prăjite în ulei. Cu ingrediente simple și pași ușor de urmat, poți pregăti o masă echilibrată și plină de savoare pentru întreaga familie.
Pentru rețeta pe care vrem să ți-o propunem, ai nevoie de ingrediente proaspete. Pe lângă carne și legume, e important să condimentezi chiftelele, astfel încât să capete gustul perfect.
Pe aceeași temăIngrediente necesare în rețeta de chiftele la cuptor:
- 500 g carne tocată de vită sau pui
- 1 ceapă medie, tocată fin
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 ou
- 1/2 cană pesmet
- 1/4 cană lapte
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper negru proaspăt măcinat
- 1 linguriță boia de ardei (opțională)
- 1 lingură cimbru uscat
- 2 linguri ulei de măsline
- Sos de roșii pentru servire
Cum se prepară rețeta de chiftele la cuptor. Pașii pe care trebuie să îi urmezi
Preîncălzește cuptorul la 200°C și pregătește o tavă acoperită cu hârtie de copt.
Într-un bol mare, amestecă carnea tocată, ceapa tocată, usturoiul zdrobit, oul, pesmetul și laptele. Adaugă sarea, piperul, boiaua de ardei și cimbrul. Amestecă bine, până obții o compoziție omogenă.
Formează chiftele mici din amestecul obținut și așează-le pe tava de copt pregătită. Pentru modelare, e nevoie ca mâinile să fie umezite în apă.
Dacă nu vrei să le prepari imediat, sub această formă le poți băga la congelator. Vor rezista minim 3 luni.
Cu ajutorul unei pensule, unge chiftelele cu ulei de măsline pentru a le conferi un aspect auriu și o crustă crocantă în timpul coacerii.
Coace chiftelele în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când acestea capătă o culoare frumoasă și sunt bine pătrunse în interior.
Serveste chiftelele la cuptor alături de sos de roșii și garniturile tale preferate. Poți alege să le servești într-o chiflă, cu salată verde sau cu legume la abur.
Rețetă de chiftele la cuptor italienești
Îndrăznește să experimentezi și să adaugi propriile tale ingrediente pentru a crea chiftele la cuptor cu un gust personalizat. Dacă nu vrei să greșești, testează o variantă italienească de chiftele la cuptor, în care doar câteva ingrediente diferă față de rețeta de chiftele românești.
Ingrediente:
- 250 g pesmet de pâine amestecat cu mix de condimente italienești
- 30 g de brânză pecorino romano rasă
- 2 linguri pătrunjel tocat
- ½ lingurita sare
- ½ lingurita piper negru măcinat
- ½ linguriță de usturoi pudră
- ½ linguriță praf de ceapă
- ½ cană apă
- 2 ouă, bătute
- 1 ½ kg carne de vită tocată
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 175°C. Amestecă pesmetul, brânza, pătrunjelul, sarea, piperul, praful de usturoi și praful de ceapă într-un castron mare. Separat, amestecă apa cu ouăle băute.
Omogenizează amestecul de carne cu amestcul de ouă. Modelează chifteluțele și pune-le în tavă, pe o foaie de copt antiaderentă.
Coace în cuptorul preîncălzit aprox. 30 de minute, până când chiftelele se rumenesc frumos și uniform.