Rețetă de plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt
Printre cele mai îndrăgite preparate, dulci sau sărate se numără și plăcintele, iar pentru iubitorii plăcintelor cu brânză avem o minunată rețetă de plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 08 Ianuarie 2021, 09:55 | Actualizat: Vineri, 08 Ianuarie 2021, 11:03- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cu aluat foarte fraged ce se topește instant la prima degustare, cu umplutură cremoasă și gustoasă, nu poate ieși decât o nebunie de gustare pentru orice moment al zilei, această plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt.
Iaurtul adăugat în aluaturi nu face decât să le frăgezească și mai mult, să le facă mai nisipoase, iar dacă mai folosim și puțină untură, sau un unt gras, de calitate, rezultatul este peste măsură de bun.
Și dacă v-au rămas brânzeturi prin frigider, de la mesele festive, includeți-le în diverse plăcinte aperitiv și rezolvați una dintre gustările zilei. Puteți combina mai multe tipuri de brânzeturi,iar gustul va fi și mai delicios.
Ingrediente pentru rețetă de plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt:
-
Ingrediente pentru aluat fraged cu iaurt:
- 2 gălbenușuri de ouă medii
- 150 gr unt gras, sau 100 gr untură
- 1 varf cutit sare
- 5 gr praf de copt
- 200 gr iaurt
- 500 - 550 gr făină
-
Pentru umplutura de brânză:
- 450 gr brânză telemea, sau brânză de burduf
- 250 gr brânză proaspătă, de vaci
- 150 gr cremă de brânză
- 1-2 linguri de smântână
- 1 legătură de mărar
- 2 albușuri
Mod de preparare pentru rețetă de plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt
Pregătim aluatul fraged cu iaurt.
Separăm într-un vas, gălbenușurile, iar albușurile le dăm deoparte, pentru umplutură. Presărăm sare peste gălbenușuri și le amestecăm, apoi adăugăm untul moale, sau untura topită și solidificată și omogenizăm compoziția.
În iaurt vom adăuga praful de copt și amestecăm până acesta se diluează, apoi adăugăm amestecul rezultat în compoziția de mai sus.
Omogenizăm bine compoziția și începem să incorporăm, treptat, făina. Ne oprim din a adăuga făină, atunci cînd aluatulobținut este nelipicios, dar nu foarte ferm, ci ușor moale. Il frământîm puțin pe masa înfăinată, apoi îl acoperim cu un bol de sticlă, sau cu folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit 20 de minute, la loc răcoros. Nu neapărat în frigider, dar nici la temperatura camerei. Îl dăm în cămară, sau pe balcon.
Pe aceeași temăPregătim compoziția pentru umplutură.
Amestecăm într-un vas, toate brânzeturile și adăugăm mărarul verde, tocat mărunt și smântâna.
Albușurile le mixăm bine cu un praf de sare până capătă volum și le încorporăm ușor în compoziția de brânzeturi. În funcție de cât de densă este compoziția, mai putem adăuga 1-2 linguri de griș, sau chiar o lingură de amidon de porumb. Dar acestea sunt opționale, le adăugăm doar dacă ni se pare prea moale compoziția de brânzeturi. Putem chiar renunța la smântână, însă aceasta va da o cremozitate aparte umpluturii.
Pe aceeași temăAsamblăm și coacem plăcinta aperitiv cu brânză
Pornim uptorul la 180 de grade.
După scurgerea timpului de odihnă pentru aluat, îl împărțim în două părți egale. Întindem prima parte de aluat în tava tapetată cu grăsime și îl înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Peste aluat, întindem compoziția de brânzeturi și deasupra așezăm a doua parte de aluat, de asemeni înțepat din loc în loc cu furculița. Recurgem la acest procedeu pentru a nu se deforma foile de aluat în timpul procesului termic.
Coacem delicioasa plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau până când aluatul este frumos rumenit la exterior. O lăsăm să se tempereze 15-20 de minute, apoi o putem porționa și servi ușor caldă, sau rece, după preferințe.