Rețetă mucenici muntenești. Preparat tradițional de 9 martie
Cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici, tradiția spune că în casele credincioșilor trebuie preparați mucenicii în foarma de 8. Iată cum poți prepara mucenici muntenești în casă.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Joi, 07 Martie 2019, 23:21 | Actualizat: Vineri, 05 Martie 2021, 18:53- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici, tradiția spune că în casele credincioșilor trebuie preparați mucenicii în forma de 8. Iată cum poți prepara mucenici muntenești în casă.
Potrivit credinței populare, pe 9 martie se dechid mormintele și porțile Raiului, iar forma de 8 reprezintă o stilizare a siluetei umane. Dat fiind faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.
Pe aceeași temăIngrediente pentru rețeta de mucenici muntenești (mucenici cu zeamă):
Aluat
- 500 g făină
- 200 ml apă
- 1/2 lingurita sare
Pentru fierbere
- 2-3 litri apă
- zahăr după gust
Servire
- 300 g nucă măcinată
- esenţă de rom
- coaja rasă a unei portocale
- coaja rasă a unei lămâi
- esenţă de vanilie
- 1 plic zahăr vanilat
- scorţişoară
Mod de preparare pentru rețeta de mucenici muntenești:
Mucenici muntenești sunt mici, în formă de 8 și se fierb în zeamă. Într-un vas amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde foi subțiri și taie cu aparatul special foile.
Mucenicii se asează pe o hârtie și se lasă la uscat cel puțin o oră.
Fierbe apa până dă în clocot, apoi redu flacăra și adaugă cu grijă mucenicii.
Mucenicii se servesc reci sau calzi (după preferințe, desigur), cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.
Pofta buna!