Rețete cu căpșuni. Dulceață de căpșuni și Gem de căpșuni. Trucuri pentru o culoare perfectă.
Nu putem rata în plin sezon al căpșunilor cele două rețete cu căpșuni pentru cămara noastră: dulceață de căpșuni și gem de căpșuni, ambele naturale, fără conservanți.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 07 Mai 2020, 09:20 | Actualizat: Joi, 07 Mai 2020, 10:15Ce trebuie să știm înainte de a ne apuca de preparat dulceață de căpșuni și gem de căpșuni:
- În primul rând, trebuie să alegem fructe coapte si aromate, zemoase și nealterate.
- Când spălăm căpșunile nu trebuie să le îndepărtăm codițele, pentru că se vor îmbiba cu apă.
- Nu facem gem sau dulceață din mai mult de 2 kg de căpșuni o dată. Astfel, acestea fierb mai repede și fructele își vor păstra aroma și vor avea o culoare frumoasă.
- Punem dulceața, sau gemul fierbinți în borcane,direct de pe foc. Nu stingem focul, îi reducem intensitatea la minim, pentru ca dulceața sau gemul să-și păstreze temperatura.
Rețeta Dulceață de căpșuni - Ingrediente:
- 2 kg căpșuni
- 2 kg de zahăr
- 200 ml apă
- zeama de la 2 lămâi
Rețeta Dulceață de căpșuni - Preparare
Spălăm căpșunile, le scurgem bine și le îndepărtăm codițele.
Punem apa cu zahărul și zeama de la cele două lămâi,l a fiert, într-un vas cu pereți dubli.
Lăsăm siropul să fiarbă până începe să se lege bine, aproximativ 15 minute, apoi adăugăm căpșunile și le lăsăm să fiarbă 5 minute, timp în care îndepărtăm spuma care se formează.
Stingem focul și lăsăm căpșunile în sirop aproximativ 30 de minute, după care le strecurăm. În acest timp ele își vor lăsa aroma în sirop.
Punem din nou siropul la fiert și îl fierbem până se reduce consistent și trece testul picăturii pe farfuria rece.
Adăugăm din nou căpșunile în sirop, le mai fierbem 5 minute, după care punem dulceața de căpșuni în borcanele sterilizate.
Înfiletăm capacele și acoperim borcanele cu pături, lăsându-le așa până se răcesc. Apoi le etuchetăm și le trecem în cămară.
Rețeta Gem de căpșuni - Ingrediente:
- 2 kg căpșuni
- 750 gr zahăr
- zeama de la 1 lămâie
Rețeta Gem de căpșuni - Preparare
Spălăm căpșunile, le scurgem bine, le îndepărtăm codițele și le feliem în jumătăți sau sferturi.
Le punem într-o cratiță cu pereți dubli și adăugăm zahărul peste ele. Le acoperim și le lăsăm la rece aproximativ o oră, amestecându-le din când în când pentru a-și lăsa siropul.
După acest interval, adăugăm zeama de lămâie și transferăm vasul pe foc. Fierbem gemul de căpșuni, mai întâi la foc mare până atinge punctul de fierbere și reușim să îndepărtăm spuma. Apoi micșorăm intensitatea focului spre minim și fierbem gemul până se reduce la jumătate.
Pe aceeași temăPunem gemul fierbinte în borcanele sterilizate, le înfiletăm capacele și le acoperim cu pături.
Le lăsăm așa până se răcesc, apoi le trecem în cămară, etichetate cu data preparării.