Roata rețetelor. Rețetă de prăjitura Basbousa cu apă de trandafiri, un deliciu oriental ce se face imediat, cu griș
Descoperă cât de simplu și rapid poți pregăti o delicioasă rețetă de prăjitură Basbousa, un desert arăbesc extrem de aromat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 17 Decembrie 2024, 11:36 | Actualizat: Marti, 17 Decembrie 2024, 17:17Basbousa este un desert tradițional din Orientul Mijlociu și din regiunea Balcanilor, care este realizat dintr-un aluat pe bază de semolina sau făină, cu un gust dulce și o textură umedă. Este adesea aromatizat cu apă de trandafiri sau esență de vanilie și este îmbibat cu un sirop de zahăr, de obicei cu suc de lămâie, care îi conferă un gust dulce-acrișor.
Basbousa poate fi decorată cu migdale sau alune deasupra și este un desert popular în țări precum Egipt, Liban, Siria, Turcia și alte țări din regiune. În funcție de varianta regională, numele și prepararea pot varia, însă esența acestui desert rămâne aceeași. În multe culturi, basbousa este servită la sărbători și ocazii speciale.
Descoperă în rândurile de mai jos cum poți pregăti această rețetă chiar la tine acasă.
Rețetă de prăjitura basbousa cu apă de trandafiri - Ingrediente
Pentru prăjitură ai nevoie de:
- Jumătate de pachet de unt (120-150 gr)
- O cană de zahăr (o cană are 240 de grame)
- 1 linguriță de esență de vanilie sau coajă de lămâie
- 2 ouă
- 2 căni de griș (semola)
- 1 linguriță praf de copt
- 200-240 gr de iaurt (poți folosi grecesc)
- Migdale
Pentru sirop ai nevoie de:
- 2 căni de zahăr
- 2 căni de apă
- 2-3 lingurițe de apă de trandafiri
- 1 linguriță de lămâie
Rețetă de prăjitura basbousa cu apă de trandafiri - Mod de preparare
Începe rețeta de prăjitură Basbousa amestecând untul cu o cană de zahăr și cu esența de vanilie (sau coaja de lămâie), apoi adaugă ouăle și amestecă bine. În alt bol amestecă grișul cu praful de copt și adaugă totul în amestecul celălalt, cu unt. Pune treptat iaurtul și încorporează. Bate totul până ce se obține un amestec omogen. Pentru această etapă poți foloti telul, lingura sau chiar un mixer.
Pe aceeași temăPreîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius și toarnă amestecul obținut fie într-o tavă unsă bine cu unt, fie într-una pe care ai pus hârtie de copt. Folosește migdalele ca să decorezi și bagă totul la cuptor.
Cele două căni rămase de zahăr le pui cu 2 căni de apă într-o oală și le pui pe foc, să fiarbă. Adaugă apa de trandafiri și zeama de lămâie și amestecă până ce se obține un amestec omogen. Lasă siropul obținut la răcit, punând oala în chiuveta plină cu apă rece sau într-o oală mai mare, unde ai pus apă rece. Acest lucru va grăbi considerabil răcirea.
Când prăjitura ta s-a rumenit frumos și testul cu scobitoarea e trecut, toarnă o mare parte din sirop cu generozitate. Ține cont de faptul că prăjitura Basbousa trebuie să fie moale, umedă, bine însiropată.
Prăjitura se poate servi călduță sau rece, în funcție de preferințe. Este un deliciu oriental extrem de apreciat de oameni din întreaga lume.
„Roata rețetelor” este o serie de articole susținută de Vlad Casino. Dacă și ție îți place să folosești ingrediente inedite în bucătărie, intră AICI și propune-ne o rețetă cu ingredientul ales de roată.