„Sultanul a leșinat” sau cea mai bună rețetă de vinete umplute din lume! Mănânci până pici și tot mai ceri o porție!
Fiindcă este toamnă și e plin de vinete, ce zici dacă am face o rețetă de „Imam bayildi” („Sultanul sau imamul a leșinat”)? Cu siguranță nu vei da greș cu acest preparat!
Publicat: Miercuri, 20 Septembrie 2017, 15:22 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 19:22- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fiindcă este toamnă și e plin de vinete, ce zici dacă am face o rețetă de „Imam bayildi” („Sultanul sau imamul a leșinat”)? Cu siguranță nu vei da greș cu acest preparat!
Pentru cei care nu știu, numele acestei rețete de vinete umplute la cuptor se presupune că ar veni de la o istorioară de demult. Un imam zgârcit a leșinat văzând ce cantitați impresionante de ingrediente a folosit soția pentru a găti vinetele. Sau poate a leșinat fiindcă a mâncat prea mult. Nu știm exact, dar cert e că rețeta e delicioasă!
Ingrediente
- 3-4 vinete
- Ulei de măsline
- Ceapă
- Usturoi
- Ardei roșu
- Roșii
- Pătrunjel
- Sare, piper și condimente după gust
- Carne (tocată de vită, dar opțional)
Cum se face?
Vinetele se taie în jumătăți, se scobesc pentru a le da formă de bărcuțe și se prăjesc în baie generoasă de ulei, până se rumenesc. Între timp, ceapa, roșiile, usturoiul, ardeiul și miezul de vânătă se toacă bine de tot sub formă de cubulețe și se călesc toate în ulei de măsline. Se adaugă carne și condimente, după preferință. Dacă amestecul obținut e prea uscat se mai poate pue suc de roșii.
Bărcuțele sunt umplute cu acest amestec și se dă totul la cuptor, până ce totul devine moale și rumenit frumos. Se presară pătrunjel tocat la final.
Se servește cald, cu o atitudine de ... sultan! :)
Poftă bună!