Tocană de dovlecei cu orez pentru iarnă. Rețetă de conserve pentru iarnă
Pentru cei care adoră tocănițele cu multe legume și orez, o idee de a le conserva și pentru iarnă, o rețetă de tocană de dovlecei cu orez pentru iarnă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 21 Iulie 2020, 08:20 | Actualizat: Marti, 21 Iulie 2020, 08:53Foarte bine ne prind mai târziu conservele de legume la borcan, cum este și această tocană de dovlecei cu orez, gustoasă și sănătoasă, preparată cu ingrediente naturale și fără conservanți.
Iarna, când venim de la serviciu și nu avem timp pentru a pregăti o mâncare caldă pentru familie, desfacem o astfel de conservă, încălzim conținutul, mai adăugăm verdeață proaspătă și gata-i masa.
Tocană de dovlecei cu orez pentru iarnă - Ingrediente:
- Pentru un vas de 10 litri:
- 6 kg dovlecei
- 1 kg roșii bine coapte
- 1 kg rădăcinoase(morcov, păstârnac, pătrunjel, țelină)
- 750 gr ceapă
- 2 căței de usturoi
- 250 gr orez
- 250 ml ulei
- apă
- sare și piper
- cimbru
- 2-3 foi de dafin
Tocană de dovlecei cu orez pentru iarnă - Preparare
Pentru început, punem un vas cu 3 l de apă la fiert și adăugăm o lingură de sare.
Spălăm bine roșiile și le opărim în apa cu sare, pentru 1-2 minute. Le scoatem, de lăsăm să se tempereze și le decojim. Apoi le tocăm mărunt.
Curățăm și spălăm rădăcinoasele, apoi le tocăm în cuburi.
Într-o tigaie adâncă punem uleiul la încins și călim ceapa tocată solzișori, doar până devine sticloasă. Adăugăm și 2 căței de usturoi tocați rondele și rădăcinoasele, le amestecăm bine cu ceapa, apoi le stropim cu puțină apă fiartă și le amestecăm să se prepare uniform. Adăugăm și cimbru și foile de dafin.
Când încep să se pătrundă bine toate ingredientele, adăugăm roșiile și le lăsăm să fiarbă până se formează un sos consistent. Apoi adăugăm dovleceii, orezul și completăm cu apa fierbinte, cea în care am opărit roșiile.
Lăsăm tocana de dovlecei cu orez să fiarbă la foc mediu, până cănd se pătrund bine toate ingredientele, gustând-o și adăugând sare și condimente, dacă mai necesită.
Foile de dafin nu le lăsăm să fiarbă mai mult de 12-15 minute, pentru că vor lăsa un gust ușor amărui.
Pe aceeași temăPunem delicioasa tocană de dovlecei cu orez în borcanele sterilizate, înfiletăm capacele și le mai dăm la cuptor pentru 5-6 minute, cu focul aprins. După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până se răcesc definitiv, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.
Dacă ne trebuie cuptorul, putem să acoperim borcanele cu pături pentru a se răci lent.