Garderoba capsulă. Te ajută să te bucuri zilnic doar de hainele pe care le iubești cu adevărat. Cum să ți-o creezi și ce alte benficii vin la pachet
Din ce în ce mai multe dintre noi am devenit copleșite de haosul din șifonierul nostru sau pur și simplu cuntem curioase de beneficiile unei garderobe minimaliste, dar cu bun gust. Cu siguranță conceptul de garderopă capsulă, aerisită nu îți este străin. Vom puncta cu exactitate definiția unei astfel de garderobe, beneficiile și modul în care să o creezi.
Publicat: Miercuri, 18 Martie 2020, 15:18 | Actualizat: Miercuri, 18 Martie 2020, 15:20Ce este o garderobă capsulă?
Conform FashionHouse, există mai multe definiții ale unei garderobe capsulă, iar acestea sunt doar câteva exemple:
- O colecție de haine și accesorii care include doar lucruri considerate de majoritatea persoanelor esențiale.
- O colecție formată din hainele basic/de bază pe care o persoană le folosește atunci când crează ținute pentru diferite ocazii.
- O colecție de haine formată de obicei din aproximativ 25 de piese vestimentare care pot fi asortate și combinate pentru a crea numeroase ținute diverse.
Ca să înglobăm toate aceste definiții, garderoba capsulă reprezintă o colecție restrânsă de articole vestimentare, bijuterii, accesorii și încălțăminte care promovează întrebuințarea pieselor preferate zi de zi. Asta înseamnă că vei purta doar ceea ce îți place, nu ceea ce este în trend la momentul respectiv pentru că stilul ești tu.
De obicei, specialiștii recomandă să experimentam cu patru garderobe capsule, câte una pentru fiecare sezon. În realitate, probabil jumătate dintre lucrurile din fiecare garderobă capsulă vor fi aceleași în fiecare anotimp.
Pe aceeași temăBeneficiile garderobei capsulă
1. Te ajută să apreciezi simplitatea și să îți dai seama ce îți place cu adevărat
Dacă ai exagerat de multe haine, riști să porți piesele care chiar îți plac de prea puține ori. Din când în când, achiziționăm îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii doar pentru că sunt în trend, nu pentru că ar fi neapărat pe placul nostru.
Astfel, ajungem să avem șifonierul sufocat de lucruri pe care le purtăm doar o dată sau de două ori. Din cauza asta, riscăm să uităm complet de piesele vestimentare care ne plac și ne reprezintă cu adevărat și pe care nu le-am cumpărat sub un impuls de moment.
Pe de altă parte, o garderobă capsulă cuprinde doar ceea ce iubim și ne dorim să purtăm cu adevărat, oricât de des avem ocazia. Mai mult, având opțiuni destul de limitate, nu vom mai pierde timp ore întregi să ne hotărâm asupra unor ținute, ținând cont de culori sau texturi, ci vom avea o bază care funcționează în întregime și în care fiecare element se împletește de minune cu orice altă piesă.
2. Nu-ți mai bași capul alegând cu ce să te îmbraci
Acest proces consumă foarte multă energie pe care mai bine o folosești pentru lucruri mai importante. În loc să probezi zeci de ținute în fiecare dimineață, sperând că vei găsi, într-un final, combinația perfectă pe care să o porți în ziua respectivă, crează o garderobă capsulă.
Aceasta te va scăpa de necesitatea luării unor decizii care îți dau multe bătăi de cap. În șifonierul tău se vor găsi doar câteva piese vestimentare, toate fiindu-ți pe plac și pe care poți să le asortezi într-o clipită.
3. Câștigi spațiu
Creând o garderobă capsulă, vei avea mai mult loc de depozitare în dressing sau în șifonier. Acest spațiu câștigat poate fi folosit pentru a depozita obiecte pe care le vei folosi în timpul care nu-ți va mai fi ocupat de găsirea ținutelor potrivite pentru următoarea zi.
Cum creezi o garderobă capsulă
Scoate-ți toate hainele, accesoriile, bijuteriile și încălțămintea din dulap și așează-le pe pat. Astfel, vei fi motivată să termini acest proiect înainte de culcare.
Momentul în care vezi ceea ce ai este unul important atunci când vine vorba de crearea unei garderobe capsulă. Analizează bine toate lucrurile și încearcă să identifici piesele pe care, cel mai probabil, nu le vei mai purta niciodată. Îți va fi foarte greu să faci asta; tocmai din această cauză, vei fi determinată să iei în serios acest proces.
Împarte hainele de pe pat în câteva categorii și așează fiecare grămăjoara pe podea. Nu gândi prea mult, lasă-te condusă de primul impuls. Sortează piesele în următoarele categorii:
- Love: Iubesc aceste haine. Imi vin bine și le port des.
- Poate: Vreau să păstrez aceste haine, însa nu știu exact de ce.
- Donează: Aceste lucruri nu-mi mai vin sau nu-mi mai sunt pe plac.
- Aruncă sau reciclează: Aceste haine sunt deteriorate, neputând fi purtate sau donate.
Continuă procesul de sortare până când nu mai este nicio haină pe patul tău.
Împachetează în cutii sau pungi hainele pe care vrei să le donezi și cele pe care vrei să le arunci sau să le reciclezi. Pune-le în mașină, în garaj sau oriunde altundeva unde să nu te încurce.
Mai uite-te o dată la grămăjoarele de haine din categoriile love și poate. Încearcă piesele de vestimentație pe care nu știi de ce vrei să le păstrezi și adresează-ți următoarele întrebări:
- Dacă aș vedea acest articol în magazin acum, l-aș cumpăra?
- Voi purta această haină în următoarele 3-6 luni?
Dacă răspunsul este negativ, pune aceste haine la un loc cu cele ce urmează a fi donate.
Fă o listă de aproximativ 25 de piese vestimentare. Începe cu hainele pe care deja le porți foarte des și cu cele pe care le porți măcar o dată pe săptămâna. Această listă se poate schimba în funcție de sezon sau de alte ocazii.
Acestea sunt hainele cu care majoritatea persoanelor își încep lista:
Piese vestimentare
- Jeanși
- Rochie
- Fustă
- Tricou simplu
- Cămașă cu nasturi
- Blazer
Bijuterii
- Cercei
- Inele
- Brățări
- Lanțuri
Accesorii
- Ochelari de soare
- Geantă
- Fular
- Eșarfă
Încălțăminte
- Încălțăminte cu talpă joasa
- Pantofi cu toc
- Pantofi sport
Completează lista până ajungi la numărul maxim din garderoba ta capsulă. După ce ai ales hainele, bijuteriile, accesoriile și încălțămintea preferată, aranjează-le în șifonier sau dressing.
Sursa: FashionHouse