Ce trebuie să știi atunci când îți cumperi o casă sau un apartament
Cumpărarea unui apartament e o decizie importantă, care necesită considerarea a numeroase detalii. Iată ce trebuie să știi atunci când îți cumperi un apartament.
Publicat: Joi, 25 Iulie 2019, 14:44 | Actualizat: Joi, 25 Iulie 2019, 17:39Cumpărarea unui apartament e o decizie importantă, care necesită considerarea a numeroase detalii. Iată ce trebuie să știi atunci când îți cumperi un apartament.
Atunci când îți cauți o locuință, alegerea unui apartament depinde de foarte multe aspecte. Cu siguranță vrei un apartament cu o suprafață destul de mare, într-o zonă centrală, care să nu necesite renovări majore și să fie într-un bloc construit după anul 2000. Pe lângă toate acestea, un aspect foarte important îl reprezintă și prețul.
Dacă dorești să îți cumperi o casă, din nou zona în care aceasta se află te va ajuta să te decizi. De asemenea, casa trebuie să aibă suficiente camere, să aibă un acoperiș sănătos și să fie o construcție stabilă. Mai mult decât atât, este foarte important pentru un iubitor de grădinărit să aibă o grădină spațioasă pentru plantarea de fructe, legume sau flori.
Ce trebuie să știi când cumperi un apartament
Cumpărarea unui apartament, asemenea oricărei investiţii importante, necesită un consum mare de energie, mai ales când ofertele şi variantele pe care le ai sunt numeroase. În primul rând, trebuie să faci calculele foarte atent şi să încerci să prevezi eventuale costuri-surpriză. Bugetul trebuie fixat în funcţie de ofertele existente. Verificarea minuţioasă a spaţiului locativ propriu-zis şi a actelor este obligatorie înainte de a te decide.
Astfel, poţi vedea dacă locuinţa a fost construită conform normelor legale, dacă este ipotecată, dacă proprietarul are datorii, dacă are un titlu de vânzare sau dacă este proprietar unic. O agenție imobiliară se poate ocupa de majoritatea acestor detalii. Acestea percep comisioane, de regulă, de 1% sau 1,5% din valoarea totală a sumei plătite pentru achiziţionarea apartamentului.
Zona
Fiecare cumpărător caută apartamentele aflate în zonele cele mai accesibile şi mai bine aprovizionate. În funcţie de nevoi şi posibilităţi, atât centrul, cât şi cartierele mărginaşe ale oraşelor pot fi variante de luat în calcul. Dacă ai o mașină și ești obișnuit să nu folosești mijloacele de transport în comun, atunci distanţa locuinţei faţă de centrul oraşului sau faţă de punctele de interes nu va fi o problemă.
În cazul în care folosești transportul public, atunci traseele mijloacelor de transport în comun trebuie să fie în preajmă, iar şcolile, spitalele, parcurile, magazinele sau centrele comerciale, de asemenea.
Un apartament mai ieftin
Dacă eşti în căutarea unui chilipir, poţi specula ocaziile create de falimentul sau insolvenţa unor ansambluri rezidenţiale, ori, dacă eşti mai pragmatic, caută locuinţe scoase la vânzare de proprietari aflaţi într-o situaţie financiară grea sau apartamente aflate în proces de executare silită.
Apartament vechi sau nou?
Un apartament nou îţi va aduce mai puţine cheltuieli cu reparaţiile, în timp, decât unul construit înainte de Revoluţie. De asemenea, peste ani, îl poţi vinde la un preţ mult mai bun. Dacă imobilul nu este încă finalizat, dar vrei să fii sigur de cumpărarea apartamentului, trebuie să închei un contract de rezervare, urmat de cel de vânzare-cumpărare.
Citește și: Casă sau apartament? Avantaje și dezavantaje, costuri și întreținere
Când e momentul potrivit să îți cumperi un apartament?
Unul dintre cele mai importante lucruri de care să ții cont înainte să cumperi un apartament este alegerea celui mai bun moment în care să cumperi. Mai exact, este vorba despre anumite momente care nu depind de sezon, lună, sau an, ci de când decizi că e cel mai bun moment să îți cumperi un apartament.
Fie că este vorba de fondurile pentru creditul Prima Casă sau finalizarea unui complex rezidențial, toate aceste aspecte sunt de urmărit pentru că reprezintă momente cheie pentru a cumpăra un apartament în cel mai bun moment.
Primăvara este un moment avantajos și din punct de vedere al creditelor, mai ales pentru cei care vor să cumpere o locuință prin programul Prima Casă. Pregătește-te din timp. Mergi la bancă, interesează-te de actele necesare pentru dosar și vei fi printre primii care obțin fondurile.
Actele necesare pentru cumpărarea unui apartament
Cumpărătorul este obligat să prezinte, la notar, cartea de identitate, dacă sunt persoane fizice, sau, în cazul persoanelor juridice, actul constitutil al societăţii, plus certificatul de înregistrare al firmei şi hotărârea AGA de cumpărare. Pe lângă aceste acte, cumpărătorul trebuie să achite o serie de taxe notariale.
Pe de altă parte, vânzătorul trebuie să se prezinte la notar, cu următoarele acte:
-un act al terenului pe care s-a construit blocul, fără sarcini;
-actul de dobândire;
-autorizaţia de construcţie;
-cartea funciară a apartamentului;
-contractele de utilităţi încheiate cu firmele de profil;
-actul constitutiv al societăţii;
-certificatul de înregistrare al firmei;
-hotărârea AGA de vânzare;
-decizie pentru cine semnează şi ştampila firmei;
-certificat de atestare fiscală de la primărie.
Citește și:
Ce etape parcurgi înainte de cumpărarea unui apartament
Cum să ai un apartament modern și luminos
Ai un apartament mic? 6 soluții de depozitare care te pot ajuta să păstrezi ordinea
Sursă foto: pinterest.com