Plante benefice în apartament, pe timp de vară. Lista recomandărilor NASA
Plante de apartament pot ajuta la reîmprospătarea aerului, eliminând toxinele. Află care sunt cele mai benefice plante de apartament.
Publicat: Joi, 18 Iulie 2019, 15:36 | Actualizat: Joi, 18 Iulie 2019, 15:48Plante de apartament pot ajuta la reîmprospătarea aerului, eliminând toxinele. Află care sunt cele mai benefice plante de apartament.
Atunci când vara te toropește cu căldura ei, încerci în mai multe moduri să aduci prospețime și răcoare în casa ta. Dacă îți umpli casa cu plante, acestea vor putea elimina 87% din toxinele din aer, filtrând poluanții și dioxidul de carbon. Plantele de apartament reîmprospătează aerul, eliberând oxigen. De asemenea, acestea reglează nivelul umidității aerului prin îmbunătățirea calității acestuia.
Beneficiul de a avea plante în apartament
Există specii de plante care s-au dovedit a fi benefice decât altele când vine vorba de eliminarea toxinelor nocive de uz casnic. Astfel, ele pot elimina chiar 90% din substanțele chimice din aer în 24 de ore. În loc să investești în purificatoare de aer electrice, mai bine îți umpli casa cu plante de apartament care vor îmbunătăți designul de interior. Iată ce plante de apartament sunt recomandate pentru locuința ta pentru a te ajuta să îmbunătățești calitatea aerului din interior.
Potrivit ultimelor analize făcute de specialiştii NASA, poluanţii atmosferici au fost clasaţi între primele cinci riscuri de mediu în ceea ce priveşte sănătatea publică. Mediile de interior stagnante permit poluanţilor să apară şi să persiste în cantităţi mult mai mari decât ar trebui să inhaleze oamenii în mod normal.
Conform unor statistici recente, majoritatea oamenilor îşi petrec mai mult de 90 de procente din viaţă trăind exclusiv în spaţii interioare (indoor). Aerul din aceste spaţii poate fi degradat de numeroşi factori, în special emanaţiile unor compuşi toxici provenind de la mochete, mobilă, covoare, cuptoare, soluţii de curăţare sau materiale sintetice (plastic, cauciuc, lacuri, adezivi, vopsele). De asemenea, aerul din interior poate fi poluat chiar de contaminanţi transferaţi din exteriorul locuinţei: polen, spori, bacterii sau gazele de eşapament evacuate de tot mai numeroasele autovehicule, circulând continuu pe străzile din apropiere.
Cele trei toxine principale de uz casnic sunt: benzenul, formaldehida și tricloretilena. Aceste substanțe chimice cancerigene sunt utilizate în fabricarea substanțelor și a materialelor sintetice, eliberând gazele reziduale din materialele noi pentru o anumită perioadă de timp (uneori chiar și câțiva ani, în funcție de produsul în cauză). Benzenul poate fi, de asemenea, eliberat de gaze în timpul utilizării, ceea ce face anumite tipuri de plante extrem de utile în bucătării. Acest lucru înseamnă că tipurile de plante ”purificatoare” pot scădea chiar riscul de cancer, astm, alergii, tulburări autoimune și alte boli.
Plante benefice în apartament
-Aloe Vera
-Palmierul Areca
-Ficusul de cauciuc
-Palmierul de bambus
-Feriga Boston
-Arbustul veșnic verde chinezesc
-“Cizma fericirii”
-Curmalul pitic
-Iedera englezească
-Ficus Alii
-Photosul auriu
-Trunchiul fericirii
-Feriga Kimberly
-Palmierul Doamnei
-Arborele Dragon
-Orhideea Molie
-Crinul Păcii
-Planta Șarpe
-Planta Păianjen
-Ficusul Plângător
-Voalul miresei
-Dracaena
-Limba soacrei
Cum alegem și cum îngrijim plantele de apartament
Atunci când ne alegem câteva plante de apartament, trebuie să ținem cont de câteva lucruri ce țin de îngrijirea acestora. Iată câteva aspecte de care să ții cont.
Soare
Lumina directă, constanța razelor și căldura excesivă pot degrada foliajul plantelor și genera margini uscate, maronii.
Dacă ai ferestre orientate spre Est, Sud și chiar Vest (soarele bate la amiază) este indicat să muți plantele de la pervaz pentru o vreme sau să le protejezi dacă ai o perdea mai groasă sau o draperie.
Există și excepții, plantele care iubesc lumina și aici vorbim în special de cactuși și suculente, plante care în mediul lor natural au parte în 90% din viață de lumină directă și temperaturi ridicate.
Apă
Pentru că vara ne hidratăm mai mult și mai des, același lucru este valabil și pentru plantele noastre. Căldura face ca pământul să se usuce mult mai repede și de aceea vara le udăm mai des. Dacă între ghiveci și pământ este o distanță de câțiva milimetri este momentul să uzi planta.
Pentru a-ți da seama când o plantă are nevoie de apă, trebuie să verifici cât de umed este pământul, vezi dacă frunzele sunt răsucite spre interior și vei ști că e momentul pentru o nouă udare. Ideal ar fi să faci asta atunci când soarele nu bate foarte tare, de obicei dimineața sau seara. Vei evita evaporarea rapidă a apei sau eventuale arsuri ale frunzelor cauzate de apa rămasă pe frunze.
Aer
Cum plantele tropicale preferă un mediu umed și cald, ele nu fac pereche excepțională cu aerul condiționat. Motivul e simplu, el răcește și usucă aerul din cameră, exact opusul condițiilor naturale.
Poți muta o parte din plante în locurile din casă unde nu există aer condiționat și le poți pune laolaltă – transpirația plantelor ajută la creșterea umidității și încetinește uscarea.
Citește și:
Plante de apartament: Cactus - de ce e bine să-ți decorezi casa și grădina cu el
Plante de apartament care curata aerul
Sursă foto: pexels.com