Alimentul care nu expiră niciodată. Ce alte produse expirate poți consuma în siguranță
Poți consuma alimente chiar dacă le-a trecut data de expirare, doar dacă sunt păstrate, în continuare, în mod corespunzător. Iată o listă cu ceea ce poți mânca în siguranță!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 30 Septembrie 2022, 16:44 | Actualizat: Vineri, 30 Septembrie 2022, 17:57Produsele din supermarket au, de regulă, două etichete și anume, „a se consuma, de preferință, înainte de” și „a se consuma până la data de”. Fiecare dintre ele are o semnificație.
Eticheta „a se consuma, de preferință, înainte de” estimează o dată până la care produsul își va păstra calitatea și se poate consuma chiar și după data de expirare, cu condiția de a se păstra în condiții corespunzătoare.
Eticheta „a se consuma până la data de” se referă la perioada în care produsele se mănâncă în siguranță, însă nu este recomandat să se consume după data de expirare.
Alimente care se consumă, de preferință, înainte de data de expirare
Magazinele folosesc această dată pentru a ști când să scoată produsele de pe rafturi, scrie Webmd. De exemplu, produsele lactate sunt bune pentru încă o săptămână după data de expirare. Dacă frigiderul are undeva la 1 grad Celsius, ai mai multe șanse să păstrezi laptele cu o săptămână în plus, după data de expirare.
Cu cât ai ținut produsul sigilat mai mult timp, cu atât mai bine. Ouăle sunt sigure timp de 3 până la 5 săptămâni. În acest caz, poți face un test: după ce ai umplut un pahar cu apă, sparge un ou și dacă alimentul nu plutește, poate fi încă comestibil. Ouăle fierte se strică mai repede și pot fi consumate în siguranță până la o săptămână dacă sunt păstrate la frigider.
Sarea și oțetul pot fi, de altfel, bune de consum după data de expirare, fiind vorba despre doi conservanți.
Există și produse care nu se strică după data de expirare, însă își pierd din calitatea gustului lor sau din eficiență, cum ar fi medicamentele, drojdia, conservele, mixurile pentru copt, biscuiții, condimentele, pâinea, carnea crudă păstrată la congelator.
Alte alimente care pot fi consumate în siguranță sunt orezul și pastele, cu sau fără ouă, între unu și doi ani, în cămară. Fructele conservate pot fi păstrate până la 12-18 luni, în cămară. Produsele nedeschise, cum ar fi cerealele, pot fi consumate și după câteva luni de la data de expirare.
Pe aceeași temăMierea, alimentul care nu expiră niciodată
În forma sa naturală, mierea are umiditate foarte scăzută, astfel încât majoritatea bacteriilor nu supraviețuiesc, ceea ce înseamnă că mierea are o perioadă de valabilitate foarte lungă.
Mierea se poate strica dacă este expusă la umiditate - chiar dacă este absorbită în atmosferă. Textura granulată a mierii poate apărea doar pentru că moleculele de glucoză s-au separat de apă.
Atenție la alimentele care s-au stricat
Cea mai bună modalitate de a verifica dacă alimentele sunt încă în regulă pentru a fi consumate este, pur și simplu, să te folosești de simțuri. Verifică dacă mâncarea miroase ori și-a schimbat textura, culoarea.
În cazul alimentelor conservate, fii atent să nu fie înțepate, deschise, crăpate, deteriorate, dacă textura sau mirosul a suferit modificări.