Antena

Ce este...Boeuf Bourguignon?

Daca ai vazut unul dintre cele mai savuroase filme ale anului 2009, in care Meryl Streep ii da viata unei maestre ale bucatariei, atunci iti amintesti sigur imeginile menite sa te faca sa te topesti de pofta. Dar si emotia tinerei Julie, cand dupa zeci de retete incercate, a ajuns la una pe cat de rustica, pe atat de complexa. Era vorba despre celebra "Boeuf Bourguignon" din cartea Juliei Child, reteta cu care avea sa impresioneze un critic culinar exigent. Daca nu ai vazut filmul si te intrebi de ce a ales tocmai aceasta specialitate, raspunsul este simplu: daca este facuta cum trebuie, este pur si simplu divina. Pregatita la foc molcom, in dulceata lasata de ceapa si morcov, in abur cald de vin, carnea devine frageda si suculenta, numai buna alaturi de niste paste fierte al dente.

Publicat: Miercuri, 28 Iulie 2010, 00:00 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 21:26
Galerie de imagini
Daca ai vazut unul dintre cele mai savuroase filme ale anului 2009, in care Meryl Streep ii da viata unei maestre ale bucatariei, atunci iti amintesti sigur imeginile menite sa te faca sa te topesti de pofta. Dar si emotia tinerei Julie, cand dupa zeci de retete incercate, a ajuns la una pe cat de rustica, pe atat de complexa. Era vorba despre celebra "Boeuf Bourguignon" din cartea Juliei Child, reteta cu care avea sa impresioneze un critic culinar exigent. Daca nu ai vazut filmul si te intrebi de ce a ales tocmai aceasta specialitate, raspunsul este simplu: daca este facuta cum trebuie, este pur si simplu divina. Pregatita la foc molcom, in dulceata lasata de ceapa si morcov, in abur cald de vin, carnea devine frageda si suculenta, numai buna alaturi de niste paste fierte al dente.

Boeuf Bourguignon sau Boeuf a la bourguignonne este o cunoscuta specialitate frantuzeasca. Este o tocanita din carne de vita, fiarta in vin rosu, de regula Burgundy, supa de vita, dar si ceapa si ciuperci sotate, chiar caramelizate, adaugate la sfarsit, cand carnea este frageda si aromata.

Traditional, carnea era intai impanata cu untura, dar cea care exista acum pe piata este suficient de frageda, astfel incat , acest proces indelungat nu mai este necesar. Cu toate acestea, bucatatele mici de bacon inca sunt adaugate in tocanita, pentru a lasa un pic de grasime.

Ca multe retete ce isi au originea in ceea ce a reprezintat mai intai mancarea taranilor, Boeuf Bourguignon a devenit tot mai rafinata, ajungand sa fie o reprezentanta a ceea ce numim haute cuisine. Cel mai probabil, metoda aceasta de gatire la foc mic a pornit de la faptul ca era singurul mod prin care se putea fierbe carnea de vita, care este destul de tare.

Reteta autentica de Boeuf Bourguignon a fost realizata de Auguste Escoffier si cu mici modificari, ea este cea care s-a pastrat in timp. George Auguste Escoffier a fost cel care in anul 1903 a publicat cartea "Le Guide Culinaire", prin care a reinviat si popularizat bucataria traditionala franceza.

El a ramas o figura legendara printre chefi si iubitorii bucatariei rafinate, fiind si unul dintre cei mai importanti lideri in dezvoltarea bucatariei frantuzesti moderne. In afara de retetele pe care le-a cules sau inventat, Escoffier a impus un nou stil de a gati: unul mai riguros, cu etape bine stabilite.

De altfel, Haute cuisine sau grande cuisine este caracterizata de metoda frantuzeasca de a pregati retete elaborate, servite in portii mici, in numeroase feluri. Acest obicei a aparut in marile restaurante si hoteluri din Europa.

Desi in anii '60 multi chefi bucatari s-au razvratit impotriva modului complex si strict impus de Escoffier, in 1980 s-au intors spre traditii, pastrand totusi multe dintre metodele moderne pe care le-au imbratisat.

Pentru o reteta reusita

Deoarece isi are originea in Burgundy, Franta, initial se facea cu vin din acea regiune. Pe masura ce reteta a devenit populara in intreaga tara, francezii au inceput sa foloseasca aproape orice fel de vin rosu, incepand cu cele fructate pana la cabernet sauvignon.

In ziua de astazi, cel mai des folosit este cel pinot noir - si nu trebuie sa fie neaparat cel mai scump. La gatit, foarte mult vin se evapora, de aceea nu are sens sa investesti in ceva foarte deosebit. In general, vinul pe care l-ai servi alaturi de aceast preparat este ideal si pentru gatit.

In afara de vinul ales, un alt aspect foarte important este carnea in sine. Alege o bucata care sa aiba suficienta grasime care se va topi la gatit si ii va conferi sucul necesar pentru a iesi frageda: o bucata de piept sau de pulpa ar fi ideale.

Recomandari A1

Aceasta reteta cere ca bucata de carne sa fie gatita incet, la foc mic, de aceea trebuie sa alegi una care nu numai sa reziste la cateva ore de expunere la caldura, dar care sa aiba si un gust mai bun dupa ce a fost atat de mult gatita si sa lase un suc savuros.

Boeuf Bourguignon este o reteta destul de rustica, de aceea bucatile de carne trebuie sa fie destul de marisoare si fragede. Aromele si le va lua de la vinul rosu, legume si ierburi. Se serveste in general alaturi de paste simple.

Reteta de Boeuf Bourguignon - 4 portii

Ingrediente:

- 1 kg 400 de carne de vita taiata in cuburi de cam 2,5 centimentri

- Sare si piper proaspat macinat

- O cana de faina

- 115 grame bacon, taiat marunt

- Ulei de rapita (poti inlocui cu unt)

- O ceapa medie, taiata

- O tulpina de telina, taiata

- Doi catei de usturoi, taiati

- O frunza de dafin

- 4 crengute de cimbru

- 4 crengute de patrunjel

- 4 cani de supa de carne de vita

- Doua cani de vin rosu sec

- 220 grame de hasme sotate

- 220 grame ciuperci, taiate in 4 si sotate pana devin aurii

- Doua linguri patrunjel taiat

- O lingura de cimbru taiat

- 250 grame paste pappardelle (asemanatoare tagliatellelor, dar mai late, cam de 2 centimetri) gatite al dente

Metoda:

1. Preincalzeste cuptorul. Asezoneaza bucatile de carne cu sare si piper si trece fiecare bucata de carne prin faina de grau pentru a o usca. Scutura cubuletele de faina in exces. Pune bucatile de bacon intr-o tigaie fara ulei si prajeste-le un pic pana devin aurii si grasimea este topita. Scoate-le apoi si pune-le intr-o farfurie, pe un prosop de hartie si lasa-le la racit.

2. Apoi pune ulei de rapita peste grasimea lasata de bacon si dand focul mare, prajeste carnea pe toate partile pana cand este rumenita. Scoate-o apoi intr-un bol si las-o deoparte.

3. Mai adauga ulei daca este nevoie si pune la calit hasmele, morcovul si telina si gateste-le pana se fragezesc. Adauga si usturoiul si lasa-l sa se patrunda pentru un minut. Pune din nou carnea la gatit, alaturi de ierburi si vin, adauga sare si piper si lasa sa dea in clocot. Apoi acopera oala si da-o la cuptor pentru 2-3 ore, sau pana cand carnea este frageda.

4. Scoate carnea din oala si strecoara lichidul pe care l-a lasat. Pune sosul la fiert intr-un vas mediu si gateste pana incepe sa se ingroase. Adauga la loc carnea, baconul, ceapa si ciupercile sotate, verdeata si mai adauga sare si piper daca mai este nevoie.

Pofta buna!

Citeste si:

Ce este ... oregano, risotto, cordon bleu, foie gras si porridge

foto: fr.academic.ru

fr2day.com

atablefortwo.com.au

Whatsapp LinkedIn
reteta vin ciuperci carne de vita julia child boeuf bourguignon
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Filmul SF The Pod Generation, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale, e disponibil acum în AntenaPLAY. Descoperă povestea fascinantă a comediei romantice.
Stirile zilei Experiența unică de pe litoralul românesc. Turiștii scot din buzunar și 1.500 de euro: "Este altceva"
Citește și
Super Neatza, 22 martie 2024. Pavlova, desertul colorat al primăverii
Rețetă de scovergi. Preparatul care îți aduce aminte de copilărie
O femeie de 80 de ani din Bacău a sunat la Poliție ca să îi fie aduse medicamentele de la farmacie. Ce...
(P) Pui umplut la cuptor cu legume și mirodenii
Video recomandate
Video
Citește și
Drob de pui cu ouă de prepeliță. Rețetă pentru masa de Paște Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun... Ziare.com
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos HelloTaste.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor Antena3.ro
Ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet, susțin experții. Se găsesc inclusiv în pâine useit
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu... Catine
Dosarul Mineriadei | Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu Wall-Street
Familia Regală Britanică traversează o perioadă dificilă. Planurile pentru înmormântarea Regelui Charles III... Kudika
Zodiile născute pentru a înota în bani. Au un noroc fantastic, toţi cei din jur se miră de cât de bine le merge Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor Observator
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină MediCOOL
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
FBI-ul, în alertă! Temutul Nat Mincă „zguduie” Los Angeles-ul, iar vrăjitoarea Vanessa face „FARMECE” în... Gandul
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile... CanCan
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect DeParinti
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui... ZUTV
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime UseIT
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Hello Taste
Ultimele știri
Care e cea de-a doua mare pasiune a lui Puya, după muzică. Puțini știu acest lucru despre artist
Ce nume se sărbătoresc de Florii. Cui să îi spui „La mulți ani” astăzi, de onomastică
Ce se întâmplă în aceste momente cu Regele Charles al III-lea. Care e starea lui de sănătate și ce decizie a luat Majestatea Sa
Cât de mult s-a schimbat Cosmin de la Mireasa. Fostul soț al Mirunei, poză după antrenamentul din sală. Cum arată acum
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Bia Khalifa are probleme cu legea. Ce fapte a comis fosta concurentă iUmor
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu s-au revăzut la Tribunal! Ce au spus unul despre celălalt și care e situația între ei în prezent
Schimbarea de look neașteptată pe care Doamna Anina de la Mireasa și-a făcut-o recent. A surprins pe toată lumea cu rezultatul
Vincenzo Aiello, fostul concurent din sezonul 9 Chefi la cuțite, s-a căsătorit. Cine e soția lui
Medicool sezonul 6, 27 aprilie 2024. Ce afecțiuni grave pot ascunde banalele dureri de cap
Mai multe