Antena

Ce este...Boeuf Bourguignon?

Daca ai vazut unul dintre cele mai savuroase filme ale anului 2009, in care Meryl Streep ii da viata unei maestre ale bucatariei, atunci iti amintesti sigur imeginile menite sa te faca sa te topesti de pofta. Dar si emotia tinerei Julie, cand dupa zeci de retete incercate, a ajuns la una pe cat de rustica, pe atat de complexa. Era vorba despre celebra "Boeuf Bourguignon" din cartea Juliei Child, reteta cu care avea sa impresioneze un critic culinar exigent. Daca nu ai vazut filmul si te intrebi de ce a ales tocmai aceasta specialitate, raspunsul este simplu: daca este facuta cum trebuie, este pur si simplu divina. Pregatita la foc molcom, in dulceata lasata de ceapa si morcov, in abur cald de vin, carnea devine frageda si suculenta, numai buna alaturi de niste paste fierte al dente.

Publicat: Miercuri, 28 Iulie 2010, 00:00 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 21:26
Galerie de imagini
Daca ai vazut unul dintre cele mai savuroase filme ale anului 2009, in care Meryl Streep ii da viata unei maestre ale bucatariei, atunci iti amintesti sigur imeginile menite sa te faca sa te topesti de pofta. Dar si emotia tinerei Julie, cand dupa zeci de retete incercate, a ajuns la una pe cat de rustica, pe atat de complexa. Era vorba despre celebra "Boeuf Bourguignon" din cartea Juliei Child, reteta cu care avea sa impresioneze un critic culinar exigent. Daca nu ai vazut filmul si te intrebi de ce a ales tocmai aceasta specialitate, raspunsul este simplu: daca este facuta cum trebuie, este pur si simplu divina. Pregatita la foc molcom, in dulceata lasata de ceapa si morcov, in abur cald de vin, carnea devine frageda si suculenta, numai buna alaturi de niste paste fierte al dente.

Boeuf Bourguignon sau Boeuf a la bourguignonne este o cunoscuta specialitate frantuzeasca. Este o tocanita din carne de vita, fiarta in vin rosu, de regula Burgundy, supa de vita, dar si ceapa si ciuperci sotate, chiar caramelizate, adaugate la sfarsit, cand carnea este frageda si aromata.

Traditional, carnea era intai impanata cu untura, dar cea care exista acum pe piata este suficient de frageda, astfel incat , acest proces indelungat nu mai este necesar. Cu toate acestea, bucatatele mici de bacon inca sunt adaugate in tocanita, pentru a lasa un pic de grasime.

Ca multe retete ce isi au originea in ceea ce a reprezintat mai intai mancarea taranilor, Boeuf Bourguignon a devenit tot mai rafinata, ajungand sa fie o reprezentanta a ceea ce numim haute cuisine. Cel mai probabil, metoda aceasta de gatire la foc mic a pornit de la faptul ca era singurul mod prin care se putea fierbe carnea de vita, care este destul de tare.

Reteta autentica de Boeuf Bourguignon a fost realizata de Auguste Escoffier si cu mici modificari, ea este cea care s-a pastrat in timp. George Auguste Escoffier a fost cel care in anul 1903 a publicat cartea "Le Guide Culinaire", prin care a reinviat si popularizat bucataria traditionala franceza.

El a ramas o figura legendara printre chefi si iubitorii bucatariei rafinate, fiind si unul dintre cei mai importanti lideri in dezvoltarea bucatariei frantuzesti moderne. In afara de retetele pe care le-a cules sau inventat, Escoffier a impus un nou stil de a gati: unul mai riguros, cu etape bine stabilite.

De altfel, Haute cuisine sau grande cuisine este caracterizata de metoda frantuzeasca de a pregati retete elaborate, servite in portii mici, in numeroase feluri. Acest obicei a aparut in marile restaurante si hoteluri din Europa.

Desi in anii '60 multi chefi bucatari s-au razvratit impotriva modului complex si strict impus de Escoffier, in 1980 s-au intors spre traditii, pastrand totusi multe dintre metodele moderne pe care le-au imbratisat.

Pentru o reteta reusita

Deoarece isi are originea in Burgundy, Franta, initial se facea cu vin din acea regiune. Pe masura ce reteta a devenit populara in intreaga tara, francezii au inceput sa foloseasca aproape orice fel de vin rosu, incepand cu cele fructate pana la cabernet sauvignon.

In ziua de astazi, cel mai des folosit este cel pinot noir - si nu trebuie sa fie neaparat cel mai scump. La gatit, foarte mult vin se evapora, de aceea nu are sens sa investesti in ceva foarte deosebit. In general, vinul pe care l-ai servi alaturi de aceast preparat este ideal si pentru gatit.

In afara de vinul ales, un alt aspect foarte important este carnea in sine. Alege o bucata care sa aiba suficienta grasime care se va topi la gatit si ii va conferi sucul necesar pentru a iesi frageda: o bucata de piept sau de pulpa ar fi ideale.

Recomandari A1

Aceasta reteta cere ca bucata de carne sa fie gatita incet, la foc mic, de aceea trebuie sa alegi una care nu numai sa reziste la cateva ore de expunere la caldura, dar care sa aiba si un gust mai bun dupa ce a fost atat de mult gatita si sa lase un suc savuros.

Boeuf Bourguignon este o reteta destul de rustica, de aceea bucatile de carne trebuie sa fie destul de marisoare si fragede. Aromele si le va lua de la vinul rosu, legume si ierburi. Se serveste in general alaturi de paste simple.

Reteta de Boeuf Bourguignon - 4 portii

Ingrediente:

- 1 kg 400 de carne de vita taiata in cuburi de cam 2,5 centimentri

- Sare si piper proaspat macinat

- O cana de faina

- 115 grame bacon, taiat marunt

- Ulei de rapita (poti inlocui cu unt)

- O ceapa medie, taiata

- O tulpina de telina, taiata

- Doi catei de usturoi, taiati

- O frunza de dafin

- 4 crengute de cimbru

- 4 crengute de patrunjel

- 4 cani de supa de carne de vita

- Doua cani de vin rosu sec

- 220 grame de hasme sotate

- 220 grame ciuperci, taiate in 4 si sotate pana devin aurii

- Doua linguri patrunjel taiat

- O lingura de cimbru taiat

- 250 grame paste pappardelle (asemanatoare tagliatellelor, dar mai late, cam de 2 centimetri) gatite al dente

Metoda:

1. Preincalzeste cuptorul. Asezoneaza bucatile de carne cu sare si piper si trece fiecare bucata de carne prin faina de grau pentru a o usca. Scutura cubuletele de faina in exces. Pune bucatile de bacon intr-o tigaie fara ulei si prajeste-le un pic pana devin aurii si grasimea este topita. Scoate-le apoi si pune-le intr-o farfurie, pe un prosop de hartie si lasa-le la racit.

2. Apoi pune ulei de rapita peste grasimea lasata de bacon si dand focul mare, prajeste carnea pe toate partile pana cand este rumenita. Scoate-o apoi intr-un bol si las-o deoparte.

3. Mai adauga ulei daca este nevoie si pune la calit hasmele, morcovul si telina si gateste-le pana se fragezesc. Adauga si usturoiul si lasa-l sa se patrunda pentru un minut. Pune din nou carnea la gatit, alaturi de ierburi si vin, adauga sare si piper si lasa sa dea in clocot. Apoi acopera oala si da-o la cuptor pentru 2-3 ore, sau pana cand carnea este frageda.

4. Scoate carnea din oala si strecoara lichidul pe care l-a lasat. Pune sosul la fiert intr-un vas mediu si gateste pana incepe sa se ingroase. Adauga la loc carnea, baconul, ceapa si ciupercile sotate, verdeata si mai adauga sare si piper daca mai este nevoie.

Pofta buna!

Citeste si:

Ce este ... oregano, risotto, cordon bleu, foie gras si porridge

foto: fr.academic.ru

fr2day.com

atablefortwo.com.au

Whatsapp LinkedIn
reteta vin ciuperci carne de vita julia child boeuf bourguignon
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor și cine a făcut față primei probe.
Stirile zilei Au apărut cireşele de ianuarie, la un preţ uriaş. Sunt sigilate pentru a nu fi gustate
Videoclipul zilei
Citește și
Rețetă de supă de varză. Un preparat bun pentru dietă
Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao
Rețetă prăjitura Carpați: ingrediente și mod de preparare. Cum să faci desertul copilăriei la tine...
Ce să nu pui în sarmale dacă vrei să fie gustoase. Bucătarii insistă că acest ingredient le strică...
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste