Ce este rubarba, la ce se folosește și ce beneficii are. Rețete cu rubarbă
Dacă nu ați încercat până acum diverse preparate cu rubarbă, este momentul să o faceți, pentru că este sezonul ei, dar nu înainte de a afla ce este rubarba, la ce se folosește și ce beneficii are.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Mai 2020, 10:55 | Actualizat: Luni, 11 Mai 2020, 11:17Rubarba, denumită şi Rabarbăr, Rabarbară sau Reventul, este o plantă ierboasă, perenă, cu tulpina groasă, de culoare rozacee și frunze late, ce poate creşte până la doi metri. Rubarba este originară din Tibet, dar se cultivă azi şi în Europa, chiar și în țara noastră.
Rubarba este folosită în preparate culinare, dar şi in medicină, având multiple beneficii asupra sănătății organismului.
Datorită conţinutului mare de fibre, consumul de rubarbă este recomandat în diverse afecțiuni ale aparatului digestiv. Consumată proaspătă și rece, ajută la echilibrarea acizilor stomacali şi la reglarea digestiei.
Fiind tonică, consumul de rubarbă este recomandat pentru regenerarea celulelor hepatice, pentru scăderea tensiunii arteriale şi reducerea colesterolului rău.
De asemeni, consumul de rubarbă reduce şi presiunea arterială şi este benefic şi pentru femeile aflate la menopauza.
Pe aceeași temăRubarba are proprietăţi antibacteriene şi ajută la inhibarea afecţiunilor produse de stafilococul auriu, dar luptă și împotriva cancerului.
De la rubarbă se folosește doar tulpina, nu și frunzele.
Frunzele de rubarbă sunt toxice, conțin oxalaţi, toxine puternice, otrăvitoare, care sunt foarte periculoase.
Rubarba este bogată și in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamina C și ajută la tratarea anemiilor.
Tulpina de rubarbă are un gust dulce-acrișor și o culoare rozalie spre roșcat. Este săracă în calorii (doar 16 Kcal la 100gr), dar bogată în proteine, minerale, grăsimi, fibre și carbohidrați.
Poate fi folosită pentru acrirea ciorbelor, dar si pentru pregătirea deserturile racoroase, pentru siropuri si compoturi.
Vedeți Aici o Rețetă de Compot aromat de rubarbă.
Cele mai frecvente rețete cu rubarbă sunt cele de compot, gem, sirop, dar rubarba se folosește și la deserturi cum ar fi placintele, sau tartele, chiar și la acrirea ciorbelor, sau chiar la murături.