Cum prepari faimoasa rețetă de magiun de Topoloveni fără zahar
Iata reteta de magiun de Topoloveni, un produs traditional romanesc extrem de iubit atat de catre copii, cat și de catre adulti.
Publicat: Joi, 26 Septembrie 2019, 14:01 | Actualizat: Joi, 26 Septembrie 2019, 14:01Ne aflăm în perioada în care orice gospodină se gândește la preparatele la borcan puse de cu toamnă. Magiunul de prune este un produs tradiţional românesc extrem de iubit atât de către copii, cât și de către adulți. Iată cum prepari un magiun de prune natural, după faimoasa rețetă a magiunului de Topoloveni, fără zahăr sau alte adaosuri contraindicate.
Rețetă magiun de prune de Topoloveni
Magiunul de prune este recomandat chiar de nutriţionişti ca având efecte benefice asupra sănătăţii. Are efecte asupra oaselor, dinţilor, sistemului imunitar, nervos, previne constipaţia şi previne apariţia diabetului de tip 2. Principalul risc în producţia magiunului de prune este afumarea. Pentru a preveni afumarea trebuie să amestecaţi constant, în special în partea finală a procesului de preparare, şi să aveţi un foc mic dar constant. În mod optim, va trebui să realizaţi 2 gropi, una sub ceaun şi una lângă. În cea de lângă veţi produce constant jar, pe care îl mutaţi treptat în groapa de sub ceaun.
Cum se prepară rețeta de magiun de prune de Topoloveni
Mai întâi trebuie să sterilizaţi borcanele. Trecem apoi la pregătirea prunelor.
Spălaţi prunele şi scurgeți-le de apă (tradiţional, printr-un tifon).
Îndepărtaţi codiţele şi scoateţi sâmburii prunelor. Aruncaţi prunele stricate.
Puneţi prunele în ceaun, împreună cu trei-patru căni de apă pentru a porni fierberea. Nu prea multă, pentru că o să aşteptaţi mult să se evapore, nici prea puţină, că se vor arde prunele de la fund, doar cât să acopere ceaunul cu două degete de apă.
În mod tradiţional, prunele se pun la fiert întregi, însă, dacă vă doriţi ca produsul finit să aibă o textură fină puteţi trece prunele (fără sâmburi) prin maşina de tocat roşii. În acest caz nu mai e necesar să adăugaţi apă.
Fierbeţi la foc mic. Fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi timp de 4-5 ore, până când magiunul scade (cam la 70% din volumul initial) are culoarea vişiniu întunecată, aproape neagră, consistenţa unei smântâni cleioase şi se desprinde de pe marginea ceaunului asemeni mămăligii. Când se răceşte, lingura trebuie să stea dreaptă în el.
Turnaţi în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiţi şi introduceţi la rece, în loc întunecat (pivniţă, cămară). Se va păstra câteva luni.
sursa: frunză-verde.ro