Toamna este anotimpul în care gospodinele umplu cămările cu tot felul de bunătăți. Gemul de prune sau magiunul este unul dintre cele mai gustoase preparate din fructe, perfect pentru iarnă, de umplut clătite sau de asezonat laptele cu orez.
Deși pare simplu de preparat, gemul de prune are un secret pe care multe dintre gospodine nu-l cunosc. Cea mai mare problemă a magiunului de prune este afumarea. Dacă nu amesteci continuu și se prinde de ceaun, gemul va prinde un gust neplăcut.
Un alt truc de care ar fi bine să ții cont: În oala în care pui fructele, adaugă înainte câteva picături de ulei. Acesta va impiedica gemul să se lipească!
INGREDIENTE:
– 1 kilogram de zahăr la 6 kilograme de prune
- opțional, poți adăuga miez de nucă întreg
MOD DE PREPARARE:
Prunele se spală, se desfac, se scot sâmburii, iar peste ele se adaugă zahărul. Se lasă două ore, după care, pentru a obține un gem mai fin, se taie mărunt sau se dau prin blender.
Amestecul se pune la fiert, inițial la foc mare, iar mai apoi la foc mic, amestecând periodic pentru a evita lipirea. Când gemul este gata, se dă deoparte și se lasă la răcit, timp în care se pregătesc borcanele. Acestea se spală și se sterilizează la cuptor!