Cum să gătești la fel de rapid ca la restaurant. Secrete pe care nu le știai
Cu siguranță te-ai întrebat și tu de mai multe ori de ce la restaurant vine mâncarea atât de repede, care sunt secretele din spatele preparatelor proaspete și delicioase servite imediat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 27 Martie 2020, 10:35 | Actualizat: Vineri, 27 Martie 2020, 11:25Ei bine, pe lângă îndemânarea bucătarilor, este vorba și de echipamentele din bucătărie, de ustensilele folosite la gătit și de câteva trucuri pe care ne propunem să ți le prezentăm pentru a le aplica și tu chiar la tine acasă.
Prepară legumele doar 90%
Dacă urmează să ai invitați și în meniu ai ales o garnitură de legume, nu trebuie să te retragi din mijlocul petrecerii pentru a le prepara, ci urmează sfatul bucătarilor renumiți. Prăjește-le înainte superficial, în proporție de 90%, și când va trebui să le servești tot ce-ți rămâne de făcut este să le adaugi la cuptor pentru a se rumeni. Astfel, ele rămân suculente, au textura legumelor proaspăt gătite și economisești și timp, dar și spațiu pentru că în această perioadă, la cuptor poți găti altceva, de exemplu friptura.
Toacă legumele în avans
Această tehnică o foloseau și părinții noștri pe vremea când în supermarketuri oferta nu era așa variată și ar trebui să o readucem în actualitate pentru că, de fapt, ne ajută să economisim timp în bucătărie. Așa cum marii chefi au toate legumele și verdețurile deja tăiate de personalul ajutător, tu te poți folosi de congelator. Curăță și toacă legumele din timp și apoi pune-le în punguțe separate la congelator. De câte ori ai nevoie, nu trebuie decât să le scoți și să le adaugi în mâncare. În plus, este o tehnică foarte bună pentru a face o salată de vinete în maxim 10 minute, pentru a pregăti niște ardei copți la cină fără a afuma casa și, totodată, în acest mod te asiguri că ai pătrunjel, leuștean și mărar întotdeauna la îndemână pentru rețetele tale. Găsești aici și câteva trucuri pentru asta.
Exploateză cuptorul
Cuptorul este de mare ajutor atunci când te grăbești sau nu vrei să petreci prea mult timp în bucătărie și ar trebui să-i folosești capacitățile la maxim. De exemplu, știai că poți găti în același timp două feluri de mâncare la cuptor chiar dacă timpii de preparare sunt diferiți? Tot ce trebuie să faci este să pui înainte preparatul care durează mai mult ca timp de gătire și ulterior să-l adaugi pe celălalt. În acest caz funcția de ventilație îți este de mare ajutor pentru că permite distribuirea uniformă a aerului cald în tot cuptorul. Dacă te temi că preparatele își împrumută gustul și mirosul de la una la alta, folosește pungi pentru gătit pentru fiecare în parte.
Folosește un pistol pentru afumat
Un alt secret pe care-l folosesc bucătarii în restaurante pentru friptura fumegândă și aromată este pistolul pentru afumat. Este un instrument pe care merită să-l ai și tu în bucătărie pentru că aduce un plus de savoare preparatelor tale, indiferent că le gătești la cuptor sau pe grătar. În plus, indiferent când ai gătit-o va părea proaspăt luată de pe grătar.
Decojește ouăle și cartofii instant
Dacă ai fiert ouă sau cartofi nu trebuie să aștepți ca acestea să se răcească pentru a le decoji, ci de pe foc adaugă-le imediat în apă rece în care ai adăugat și câteva cuburi de gheață. Vei observa că se decojesc aproape de la sine, fără niciun pic de efort și în timp record.
Încălzește simultan la microunde
Un truc ingenios pe care l-au dezvăluit marii bucătari este legat de încălzirea aceluiași preparat la microunde, însă în două vase diferite. Astfel, timpul de încălzire va fi mai mic pentru că fiecare vas are o cantitate mai mică de preparat și, în plus, nu ți se răcește prima porție până este gata cea de-a doua. Ei bine, și ca să aibă loc în cuptor, pune un vas jos și unul deasupra unei căni.