Găluște cu prune de post. Cea mai simplă rețetă de gomboți
Îți propunem o variantă de post pentru gomboții cu prune care te va cuceri. Iată de ce ingrediente ai nevoie, dar și cum se prepară!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 15 Octombrie 2024, 13:11 | Actualizat: Marti, 15 Octombrie 2024, 13:56- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Găluștele cu prune sau cum mai sunt ele cunoscute, gomboții, sunt un desert extrem de popular în Ardeal și Banat, dar care a pătruns și în alte zone ale țării. Pentru această rețetă de găluște cu prune ai nevoie de prune și doar de câteva ingrediente pentru aluat.
Pe aceeași temăRețeta de găluște cu prune de post
Ingrediente:
- 550-600 de grame de cartofi
- 125 de grame de făină albă
- 75 de grame griș de grâu
- 150 de grame de pesmet
- 4 linguri de ulei vegetal
- sare
- zahăr sau fructoză, sau orice alt îndulcitor pulbere, după gust
- un pliculeț de zahăr vanilat
- o linguriță rasă de scorțișoară
- opt prune mari
Mod de preparare:
Pentru început, se spală cartofii foarte bine, iar apoi se pun la fiert cu tot cu coajă. După ce au fiert timp de aproximativ 20 de minute se iau de pe foc, se lasă la răcit și se decojesc. Apoi se zdrobesc ușor.
În timp ce cartofii fierb, ne putem ocupa de pesmet. Într-o tigaie se încinge puțin ulei, peste care se adaugă pesmetul. După ce a devenit auriu, îl așezăm într-o farfurie și adăugăm scorțișoară și puțin zahăr, după gust.
După ce cartofii pasați s-au răcit destul de bine, adăugăm grișul, făina, un praf de sare și frământăm timp de două-trei minute. Deși aluatul va fi moale, el nu va fi foarte lipicios, astfel încât se poate lucra ușor cu el.
În cazul în care prunele sunt prea mari, putem pune doar jumătate de prună într-o gălușcă. În cazul prunelor congelate, recomandat este să nu fie lăsate să se decongeleze.
Punem o oală cu apă și puțină sare la fiert, iar când începe ușor să fiarbă, adăugăm, una câte una, găluștele. Pentru ca aluatul să nu se prindă de palme le putem umezi în apă.
După ce le-am pus pe toate în oală, trecem cu o spatulă pe fundul oalei, ca să ne asigurăm că nu sunt lipite găluștele. După ce s-au ridicat toate la suprafață se mai fierb la foc mic patru-cinci minute, iar apoi se oprește focul și se acoperă oala cu un capac. Când sunt gata, se scot din apă, se scurg bine și se tăvălesac în pesmetul pregătit anterior, până sunt îmbrăcate bine pe toate părțile, potrivit lauralaurentiu.ro.