Rețetă de lichior de gutui sau gutuiată
Pentru că suntem în sezonul gutuilor bine coapte, darul colorat și parfumat al toamnei bogate, vă provocăm să încercați această rețetă de lichior de gutui sau gutuiată, perfectă pentru a vă răsfăța familia și musafirii, mai târziu.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 13 Noiembrie 2020, 10:48 | Actualizat: Miercuri, 05 Iulie 2023, 10:42Lichiorul este acea băutură alcoolică, dulce, îndrăgită în special de partea feminină, preparat din diverse fructe, iar acum este momentul să preparăm și un delicios lichior de gutui sau gutuiată.
Rețetele de lichior sunt extrem de simplu de preparat, singurul inconvenient este că trebuie să așteptăm o perioadă mai lungă de tip, până la degustare. Însă rezultatul final merită oricât de mult ar fi timpul de așteptare.
Pe aceeași temăIngrediente pentru Rețetă de lichior de gutui sau gutuiată:
- 500 gr gutui tăiate cuburi mici
- 250 gr zahăr
- 500 ml țuică sau vodkă
- 2-3 pliculețe zahăr vanilinat, sau un baton de vanilie
Mod de preparare Rețetă de lichior de gutui sau gutuiată.
Pentru a prepara această minunată băutură pe bază de gutui nu ne trebuie decât 10 minute.
Iar aceste minute le folosim la spălarea și tăierea gutuilor.
Gutuile se spală cu partea abrazivă a unui burete de vase, curat, pentru a fi siguri că îndepărtăm tot puful de pe ele. Apoi le tăiem în sferturi și le îndepărtăm cotoarele. Coaja nu o curățăm că nu este cazul.
Tăiem rapid sferturile de gutui în cuburi mici pe care le punem într-un borcan de sticlă, sau o dmigeană mai mică de 2,5-3 litri.
Turnăm și 3/4 din zahăr peste gutui și zahărul vanilinat, sau batonul de vanilie și agităm bine borcanul pentru a se amesteca gutuile cu zahărul.
Mai adăugăm și 1/4 din cantitatea de alcool să avem puțin lichid de la început. Din nou agităm borcanul și adăugăm deasupra restul de zahăr.
Înfiletăm capacul și lăsăm borcanul la loc luminos 2-3 zile.
Este bine să avem o peliculă de zahăr deasupra gutuilor pentru a nu permite oxidarea acestora până se formează siropul.
Pe aceeași temăDupă 2-3 zile vom găsi mai mult lichid în borcan și ne permitem să-l mai agităm pentru a se amesteca și gutuile de deasupra cu siropul din interior.
De acum vom agita borcanul în fiecare zi timp de 7-8 zile. Apoi turnăm restul de țuică, sau vodka și lăsăm lichiorul de gutui sau gutuiata la macerat aproximativ 3 luni.
Îl trecem prin tifon și îl îmbuteliem în sticle, nu înainte de a ne răsfăța cu câte un păhărel la masa de seară.
Lichiorul de gutui, sau gutuiata are o culoare tare plăcută și un gust aromat.