Rețeta de zarzavat congelat pentru iarnă. Cum să îl pregătești corect pentru sezonul rece
Rețeta simplă și rapidă pentru zarzavatul congelat pentru iarnă. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 04 Noiembrie 2024, 16:56 | Actualizat: Luni, 11 Noiembrie 2024, 12:39Zarzavatul de iarnă este o combinație de legume tocate și conservate, folosită de gospodine în general pentru ciorbe, supe și tocănițe.
Prepararea zarzavatului încă de pe acum este o tradiție la noi în țară care are rădăcini adânci în cultura românească.
De-a lungul timpului, gospodinele au dezvoltat diverse metode de conservare pentru a se bucura de legume proaspete și sănătoase chiar și pe parcursul iernii, atunci când accesul era limitat sau extrem de scump.
Cu toate că acum există posibilitatea de a găsi la rafturile magazinelor pe tot parcursul anului legume proaspete, o mare parte dintre bucătărese nu au renunțat la tradiția de a conserva legumele pentru iarnă.
Pe aceeași temăIată cum poți face și zarzavatul pentru iarnă chiar la tine acasă!
Reteța de zarzavat congelat pentru iarnă
Zarzavatul conservat pentru iarnă este o alegere ideală pentru gospodinele care vor să aibă pe tot parcursul iernii legumele tocate și proaspete la îndemână.
Prin conservarea zarzavatului este posibilă evitarea cheltuielilor mari în sezonul rece atunci când legumele sunt mult mai scumpe.
Având zarzavatul pregătit în pungulițe, gospodinele pot găti mult mai rapid decât dacă ar lua tot procesul de la 0. Odată ce sunt pregătite punguțele cu zarzavt, gospodinele nu mai pierd timp pentru spălare, curățare și tocare.
De-a lungul timpului au apărut mai multe rețete pentru prepararea zarzavatului, însă esența a rămas aceeași. În funcție de preferințe și de gust, gospodinele adaugă câte un ingredient pentru a da un gust personalizat mâncării.
Fie că este vorba despre ingrediente precum sare, piper, ulei sau altele, toate pot fi adăugate la rețeta de mai jos după bunul plac.
Iată ce ingrediente îți sunt necesare pentru una dintre rețetele de bază ale zarzavatului pentru iarnă!
Ingrediente
- 4 kg de morcovi
- 1 kg de păstârnac
- 500 de grame de pătrunjel rădăcină
- 3 bucăți de țelină
- 2 legături de pătrunjel verde
- 1 legătură de țelină verde
- 2,5 kg de ardei gras, capia, gogoșar
Mod de preparare
Primii pași sunt de a spală, curăță și tăia cubulețe toate rădăcinoasele pentru ca mai apoi să poate fi tocate la robot.
Ardeiul se spală, se curăță de cotor și de semințe și se taie în cubulețe mici.
Ulterior verdeața tocată și rădăcinoasele de amestecă și se pun în punguțe. Cantitățile se aleg în funcție de cât considerați dumneavoastră că folosiți la o mâncare.
După ce au fost sigilate toate punguțele, acestea se pun la congelator și sunt gata de păstrat.
Acum, pe parcursul iernii, când vei avea nevoie de zarzavat și nu găsești proaspăt la magazin, vei putea să te folosești de proviziile făcute în pungulițele de la congelator.
Pe aceeași temăÎn funcție de zonă, dar și de preferințe, unele gospodine preferă să opărească legumele înainte de a le pune în punguțe cu scopul de a păstra textura și culoarea acestora. Totodată, procesul poate ajuta la distrugerea bacteriilor și chiar la o conservare mai bună.