Antena

REȚETA perfectă de Paște. Cele 4 secrete pentru o friptură de miel delicioasă

Carnea de miel este nelipsită de pe masa românilor cu ocazia Sărbătorilor de Paşte. Pentru că mai este puțin până ce gospodinele vor pregăti mult așteptatele preparate, nu strică să știm care sunt secretele unei fripturi de miel reușite.

Publicat: Marti, 20 Martie 2018, 16:52 | Actualizat: Marti, 16 Martie 2021, 23:51
Carnea de miel este nelipsită de pe masa românilor cu ocazia Sărbătorilor de Paşte. Pentru că mai este puțin până ce gospodinele vor pregăti mult așteptatele preparate, nu strică să știm care sunt secretele unei fripturi de miel reușite.

Carnea de miel este nelipsită de pe masa românilor cu ocazia Sărbătorilor de Paşte. Pentru că mai este puțin până ce gospodinele vor pregăti mult așteptatele preparate, nu strică să știm care sunt secretele unei fripturi de miel reușite.

Friptură de miel, ca atare

Ingrediente: 1,5 carne de miel, 60 ml ulei, sare

Mod de preparare: Mielul, dacă este întreg, se taie pe şira spinării exact în două, iar dacă este mai mare, se taie în sferturi, se sărează, se aşază într-o tavă cu ulei încins şi se introduce în cuptorul bine încins ca să se rumenească repede. Dacă cuptorul este slab încălzit, friptura nu iese fragedă. Se serveşte cu salată verde.

REȚETE PAȘTE 2018. Cum prepari COZONAC de țară ca al bunicii

Friptură de miel cu usturoi verde

Ingrediente: Carne de miel (un sfert sau o jumătate de miel), 2 linguri untură/ulei de măsline, o linguriţă boia dulce, sare, piper, usturoi verde

Mod de preparare: Carnea de miel se sărează, se piperează, se lasă să stea circa o jumătate de oră, apoi se unge bine cu untură/ulei şi se presară cu boia pe partea dinafară (boiaua se netezeşte cu cuţitul). Carnea se aşază într-o tavă cu puţină grăsime încinsă, se presară cu usturoiul fin tocat, se introduce în cuptorul încins, câteva minute, apoi se adaugă 2-3 linguri de apă şi se lasă la cuptor, la foc potrivit, până ce carnea este bine frăgezită şi rumeniă.

Din când în când, se stropeşte cu sos din tavă; la nevoie se mai adaugă câte o lingură de apă. Spre sfărşitul frigerii, se înteţeşte focul şi nu se mai stropeşte. Se serveşte fierbinte, tăiată felii, cu salată verde. Se mai poate servi cu o salată orientală preparată din cartofi, ceapă, oţet. Se poate servi cu sosul ei.

Mod de preparare sos: După ce se scoate friptura din tavă, se scurge surplusul de grăsime, se toarnă în tavă o lingură de apă amestecată cu ½ linguriţă făină, se dau câteva clocote, se strecoară şi se toarnă în sosieră.

Friptură de miel la tavă, cu cartofi

Ingrediente: 2 kg carne de miel, 2 linguri untură/ulei de măsline, sare, piper, boia dulce,
1 kg cartofi, o lingură bulion

Recomandari A1

Mod de preparare: Carnea se taie în bucăţi potrivite, se presară cu sare şi piper şi se aşază într-o tavă cu untură topită, întorcând bucăţile să se ungă. Cartofii curăţaţi se taie rondele mai groase, se presară cu puţin piper şi se trec uşor prin puţină untură fierbinte.

Se toarnă peste cartofi o lingură de bulion amestecată cu 2 linguri de apă, apoi cartofii se pun în tava cu carne. Tava se introduce în cuptor, să se rumenească friptura şi cartofii; la nevoie se mai adaugă câte puţină apă caldă. Se serveşte fierbinte cu salată verde.

Friptură de miel haiducească

Ingrediente: 1 miel întreg de 10-16 kg, câteva cepe, 1 pahar de vin, sare, cimbru

Mod de preparare: După tăierea mielului, fără să se jupoaie blana, se scot intestinele şi măruntaiele. Apoi se spală bine înăuntru, se sărează, se introduc câteva cepe tăiate în felii, interiorul se presară cu cimbru, se stropeşte cu vin şi se coase. Între timp, se pregăteşte un cuptor improvizat, sub cerul liber, făcând o groapă ceva mai spaţioasă decât volumul mielului în care se face foc cu lemne de fag pentru a obţine jar cât mai mult şi mai bun.

Se unge blana cu un strat de lut (pământ galben şi apă) de 1-3 cm grosime, se zvântă puţin, se acoperă pe toate părţile cu jar şi cenuşă, iar deasupra se pune şi pământul care s-a scos din groapă.

După 3-4 ore, când se va produce o pocnitură, înseamnă că mielul este gata. Atunci se scoate pe o scândură curată, se despică în două, apoi se taie în bucăţi şi se serveşte.

Foto: retetepractice

Sursa: retetepractice.ro

Whatsapp LinkedIn
reteta de miel miel reteta de paste paste retete
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei O americancă a decis să vină la noi în țară, după ce a văzut un film: "M-a făcut să-mi doresc enorm să vizitez România"
Videoclipul zilei
Citește și
Rețetă de miel în stil marocan cu multe legume și cușcus, preparată de chef Nicolai Tand la Super Neatza
Miel în stil marocan, rețeta de la Neatza a lui chef Nicolai Tand
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Exercițiile care pot ajuta femeile să prevină declinul cognitiv. Ce trebuie să facă în fiecare zi useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Care sunt cele mai rare culori din lume. Unul dintre pigmenți era mai scump decât aurul UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste