Reteta zilei: Gratin de cartofi cu ceapa caramelizata
Dulceata cepei caramelizate iese in evidenta in savoarea acestui fel de mancare usor. Ingredientele urmatoare sunt suficiente pentru prepararea a opt portii.
Publicat: Vineri, 08 Iunie 2012, 00:00 | Actualizat: Joi, 31 Decembrie 2020, 19:41Ingrediente pentru reteta Gratin de cartofi cu ceapa caramelizata:
2 linguri ulei de masline
2 cepe, taiate in felii fine
frunzele de la 2 fire de cimbru, plus extra pentru servit
150ml de smantana lichida
175ml de lapte
1,25kg de cartofi mari, curatati de coaja si taiati in felii fine
unt pentru uns
100g de smantana fermentata, grasa
85g de parmezan, dat prin razatoare
Mod de preparare pentru reteta Gratin de cartofi cu ceapa caramelizata:
1. Cu cel mult doua zile inainte de servire, se incinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga ceapa si cimbrul, se acopera si se calesc la foc mic 10-15 minute, pana se inmoaie si se caramelizeaza. Se toarna smantana lichida si laptele intr-un castron mare; se condimenteaza bine cu sare si piper. Se adauga cartofii si se amesteca.
2. Se unge cu unt un vas termorezistent cu laturile de 23 x 28cm, apoi se asaza in staturi jumatate din cantitatea de cartofi. Se intinde amestecul de ceapa pe deasupra, apoi se asaza iar straturi de cartofi. Se preseaza cartofii cu mana si se toarna amestecul de lapte pana cand ajunge la nivelul stratului superior de cartofi. Se mai adauga lapte, daca este nevoie. Se acopera cu folie de aluminiu si se coace 1½ ore. Se scoate tava din cuptor si se lasa la racit. Se acopera si se tine la frigider.
3. In ziua servirii, se incinge cuptorul la 220° C/ gaz 7. Se descopera tava, se intinde smantana pe deasupra, apoi se presara cu parmezan. Se da la cuptor si se coace 30 de minute, pana ce branza se topeste, iar partea de sus este crocanta si auriu-maronie. Se serveste presarat cu cimbru.
Poftă bună!
Sursa: Good Food