Reteta zilei: Pui fiert cu chiftelute si crema de usturoi
Aceasta reteta frantuzeasca va va transforma pranzul intr-un adevarat festin.
Publicat: Joi, 01 Martie 2012, 00:00 | Actualizat: Sambata, 16 Ianuarie 2021, 20:59Ingrediente pentru reteta Pui fiert cu chiftelute si crema de usturoi:
- 1 pui de 1,5kg;
- 300ml de vin alb;
- 1 ceapa curatata, lasata intreaga, in care se infig 3 cuisoare
1 bouquet garni (o legatura de verdeturi - patrunjel, cimbru, dafin);
- 2 catei de usturoi;
- 12 cartofi mici;
- 4 morcovi taiati in bucati de 5cm;
- 2 napi taiati in felii concentrice;
- 3 fire de praz taiate in bucati de 5cm;
- patrunjel tocat mare, pentru servit.
PENTRU CHIFTELE
- 200g carne de porc tocata;
- 100g de kaizer taiat cubulete;
- 100g ficatei de pui tocati marunt;
- 2 linguri ulei de masline;
- 2 salote tocate;
- 2 catei de usturoi pisati;
- 1 ou batut;
- 1 mana frunze de patrunjel tocat;
- 100g pesmet proaspat de paine alba.
PENTRU CREMA DE USTUROI
- 3 catei de usturoi intregi;
- 200g de smantana pentru gatit grasa.
Mod de preparare pentru reteta Pui fiert cu chiftelute si crema de usturoi:
1. Se incalzeste cuptorul la 160° C/gaz 4. Se pune puiul intr-o cratita si se adauga vinul si 600ml de apa. Se pune ceapa intr-o cratita alaturi de bouquet garni si de usturoi. Se asezoneaza si se aduc la punctul de fierbere. Se acopera si se pun la cuptor jumatate de ora.
2. Pentru crema de usturoi, se fierbe la foc mic usturoiul 30 de minute. Se stoarce si se paseaza cu sare si piper. Se adauga smantana si se da la frigider.
3. Pentru umplutura, se amesteca intr-un bol carnurile. Se incalzeste uleiul intr-o cratita si se prajesc salotele si usturoiul pana cand se inmoaie, fara sa se rumeneasca. Se pun in vas cu oul, patrunjelul, pesmetul, se asezoneaza si se amesteca bine. Se formeaza 18 bile care se pun intr-o tava.
4. Se scoate cratita cu puiul din cuptor si se pune pe aragaz la foc mediu. Se pun chiftelele in cuptor. Se adauga legumele in vasul cu puiul. Se lasa 25-30 de minute, apoi se scoate puiul si se pastreaza legumele calde in supa
5. Se inlatura pielea puiului si se desface carnea in bucati. Se pun pe un platou cald, langa chiftele si legume. Se adauga un polonic de supa si patrunjel. Restul sosurilor rezultate din gatire se servesc intr-o cana.
Poftă bună!
FOTO: goodfood.ro