Telefonul mobil, armă pentru răspândirea coronavirusului! Ce aplicație pregătește România
Pandemia de coronavirus a scos la iveală faptul că telefonul mobil poate fi folosit nu doar pentru comunicare sau informare, ci și ca instrument de control.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 10 Aprilie 2020, 11:39 | Actualizat: Vineri, 10 Aprilie 2020, 11:45- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Autoritățile din întreaga lume au găsit în telefonul mobil o modalitate eficientă de monitorizare a populației. Practic, dispozitivele de tip smartphone ar putea să aibă o contribuție semnificativă în oprirea răspândirii epidemiei de coronavirus.
Cei de la Google s-au adaptat rapid contextului și au lansat un serviciu numit Community Mobility Reports, prin care se oferă acces la date ce arată schimbările în mobilitatea persoanelor ca urmare a izolării la domiciliu sau a muncii de acasă. Pe scurt, oamenii aflați în izolare sau cei care muncesc de acasă pot fi monitorizați mai bine, totul prin intermediul telefonului mobil. Există chiar și aplicații menite să ajute autoritățile să urmărească mai atent populația.
Pe aceeași temăAutoritățile din Statele Unite au anunțat deja dezvoltarea unei aplicații pentru telefon ce monitorizează contactul social, pentru ca oamenii să respecte mai mult regula distanțării sociale.
O simplă aplicație de mobil poate opri răspândirea coronavirusului
Dacă o persoană petrece prea mult timp în afara locuinței sau depășește perimetrul impus, atunci apare și o avertizare.
TELEFONUL, ARMĂ ÎMPOTRIVA RĂSPÂNDIRII CORONAVIRUSULUI
Aplicația este în prezent în plin proces de dezvoltare, dar autoritățile din SUA arată că, odată ce va fi folosită, aceasta va avea un rol decisiv în oprirea răspândirii epidemiei de coronavirus. Principiul este simplu: contactul este urmărit și se face o evidență a contactelor persoanei respective prin Bluetooth. Dacă pesoana cu care au intrat în contact este infectată cu coronavirus, atunci ceilalți vor primi un mesaj.
Pe aceeași temăȘi nu doar în Statele Unite ale Americii telefonul este folosit ca armă împotriva epidemiei de coronavirus. În Coreea de Sud, persoanele sunt deja monitorizate prin intermediul telefonului mobil, autoritățile putând să afle date despre locația unui om sau despre timpul petrecut în afara izolării. Cei care încalcă regulile primesc automat mesaje de avertizare. Când un nou caz este confirmat, aplicația afișează o hartă cu locațiile prin care a trecut persoana respectivă, înainte de confirmarea diagnosticului, pentru ca oamenii să știe dacă au intrat în contact cu aceasta sau nu.
Măsura urmăririi prin intermediul telefoanelor mobile se aplică și în alte state din lume și numeroși experți spun că este un instrument extrem de eficient în lupta împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus.
ROMÂNIA LUCREAZĂ LA O APLICAȚIE
Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul României și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) lucrează la dezvoltarea unei aplicații prin care să poată verifica mai ușor dacă românii rămân, într-adevăr, în casă.
„Evident că un astfel de soft, care deja am văzut că există în alte țări și pe care încercăm să-l realizăm, va ușura foarte mult misiunea autorităților locale, Poliției, Jandarmeriei, Direcțiilor de Sănătate Publică. Ne va ușura foarte mult supravegherea respectării izolării la domiciliu. Acum, hai să fim cinstiți, foarte mulți dintre cei care s-au întors trebuie să fie verificați dacă respectă izolarea, pentru că unii dintre ei, după cum s-a văzut și la televizor și după ceea ce au identificat poliția și jandarmeria, n-au respectat izolarea la domiciliu.” (Ludovic Orban, premierul României)
Sursa: Playtech