Antena

Alertă medicală! Algocalminul ar putea cauza reacții adverse ce pot fi fatale. Este posibilă retragerea medicamentului de pe piață

Mai multe medicamente pe bază de metamizol ar putea fi retrase din farmacii din cauza unor reacții adverse rare. Iată ce spun specialiștii despre gravitatea situației!

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 19 Iunie 2024, 13:44 | Actualizat: Miercuri, 19 Iunie 2024, 14:19
Algocalminul ar putea cauza o afecțiune ce poate fi fatală
Shutterstock.com

O serie de medicamente pentru durere și febră au intrat în vizorul Agenției Europene a Medicamentului după ce ar fi provocat reacții adverse rare în anumite țări de pe întregul continent.

Deși pare greu de crezut, este posibilă retragerea de la vânzare a medicamentelor pe bază de metaminazol, substanță regăsită în special în cazul Algocalminului, dar și a altor analgezice precum: Novocalmin sau Locamin.

Pe aceeași temă

Iată ce spun autoritățile despre cazul revoltător!

Algocalminul ar putea cauza o afecțiune ce poate fi fatală

Agenția Finlandeză a Medicamentului trage un semnal de alarmă cu privire la reacțiile adverse ale Algocalminului, pentru că există posibilitatea ca reacțiile apărute să ducă la scăderea rapidă a globulelor albe din sânge și, inclusiv, la moarte, scrie Antena 3 CNN.

Purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, Anca Crupariu, a explicat dacă există motive de îngrijorare și în rândul românilor, dar și despre posibila dispariție a cunoscutului medicament.

„Se știa și până acum și era scris în prospect faptul că acest medicament poate duce la agranulocitoză. Dar era vorba despre o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci nu este vorba despre o noutate.

Ceea ce este interesant și este greu de explicat este faptul că, încă de acum 15 ani, un studiu multicentric, referitor la acest risc de agranulocitoză, a arătat că mai mult în zonele din nordul Europei, din cauza unor caracteristici genetice care predispun la această afecțiune de tip imuno-alergic, acolo au fost înregistrate multe cazuri. Iar în sudul Europei, foarte puține sau deloc.

Ca dovadă că și acum agenția medicamentului din Finlanda a fost cea care a solicitat procedura de arbitraj, care este practic o procedură de reevaluare a profilului de siguranță al medicamentelor care conțin metamizol.

Pe aceeași temă

Ceea ce este și mai important este faptul că este o procedură de urgență, pentru că au avut foarte multe cazuri letale.

Recomandari A1

Asta nu înseamnă că populația trebuie să se sperie. La noi în țară au existat doar câteva cazuri, foarte puține, foarte rare, dar Agenția Europeană a Medicamentului, odată ce a declanșat această procedură, toate statele membre, toate Agențiile Medicamentului, vor participa la această analiză și vor implica profesioniști din domeniul sănătății”, a explicat aceasta în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat această situație, venind în completarea spuselor Purtătorului de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, Anca Crupariu.

„Agranulocitoza, pe care o produce în anumite cazuri, foarte rar, între unu la 10.000 și unu la 100.000 de cazuri, era cunoscută. Deci, nu este o chestiune necunoscută, apare în prospectul acestui produs dintotdeauna. Știți bine că orice produs farmaceutic are și efecte adverse, așa că nu avem un motiv de îngrijorare, așteptăm rezultatul acestei investigații sau recomandările Agenției” a precizat acesta pentru euronews.ro.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
medicamente afecțiune deces retragere tratament pastile
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Fabrica unde se produce zahărul 100% românesc. 500 de fermieri din ţară contribuie la producţia impresionantă
Videoclipul zilei
Citește și
Cât au ajuns să coste medicamentele antiinflamatoare la farmaciile de pe litoral. Prețurile sunt de-a...
Lista medicamentelor care dau rezultate fals pozitive la DrugTest. La ce trebuie să fie atenți șoferii....
(P) Ce rol au prospectele medicale?
Medicamentele care dispar din farmaciile din România. Ce ar trebui să facă cei care le utilizează
Video recomandate
Video
Citește și