Câte ouă este permis să consumăm într-o singură zi. Nutriționiștii ne spun cât și cum este sănătos să mâncăm în perioada Paștelui
Cât de periculos este să abuzăm cu mâncatul ouălor. Sfatul nutriționiștilor despre consumul excesiv și prepararea lor.
Publicat: Luni, 26 Aprilie 2021, 14:31 | Actualizat: Luni, 26 Aprilie 2021, 14:50Ouăle sunt vedeta Paștelui! În fiecare an ne pregătim să le vopsim, apoi să le mâncăm, însă medicii ne atenționează că aportul de grăsime din acest aliment poate fi dăunător pentru organismul nostru.
"Pentru o persoană sănătoasă, oul este un aliment extrem de hrănitor și util în alimentație fiind unul dintre cele mai hrănitoare din perspectiva mare a aportului de nutrienți și mai ales de proteine. Proteinele din albusul de ou sunt extrem de valoroase au tot spectrul de aminoacizi speciali, în plus, în gălbenuș găsim grăsime, vitamine din clasa B dar și vitamina A care se pot găși în gălbenușul de ou, minerale", spune Șerban Damian, nutriționist, pentru Observator.
Cel mai dunător obicei pentru organismul nostru este consumarea ouălor în formă crudă, pentru că este greu de digerat. Sunt oameni care trebuie să aibă mare grijă îi această perioadă.
Pe aceeași temăLa ce pericol ne expunem dacă mâncăm prea multe ouă
Există anumite situaţii în care oul poate să fie dăunător în sensul în care prezența grăsimilor în gălbenuș le face rău celor cu probleme biliare. Acestea pot să aibă manifestări acestor boli, în funcție de cantitatea consumată avem restricțîi la persoanele cu dislepidemii, cu tulburarea organismului lipidic. să nu se depășească mai mult de un ou pe zi, tot așa mai puțîn, colesterolul pe care omul îl conține. mai există și situația rară la alergii la ingresdinetele din ou și atunci chiar trebuie evitat, mai spune Șerban Damian, nutriționist.
De asemena, trebuie să ținem seama de colesterol: "Cei care știu că au analizele modificate, colesterolul dat peste cap, trebuie să limiteze cantitatea de ou. Pot în schimb să mănânce albușuri, este pur proteină fără să aibă grăsime și este ușor digerat fără problemă", mai spune nutriționistul pentru sursa citată.
Pe aceeași temăOuăle nu lipsesc niciodată de pe masa de Paşte. Le consumăm ca atare, dar le întâlnim şi în cozonac sau pască. Nutriționistul recomandă consumarea a două ouă pe zi, având în vedere că acestea se regăsesc și în alte alimente pregătite, cum ar fi: în cozonac și în pască
"O recomandare de bun-simț ar fi la două ouă pe zi. Luând în calcul și ouăle pe care le consumăm din mai multe surse, putem găsi ouă și în cozonac și în pască. Poate preparate, prăjituri, mai greu să le cuantificăm, de aceea două ouă dacă le consumăm ca atare", spune nutriționistul.
În perioada aceasta, dăunător este pentru personaele care au ținut post și se înfruptă dintr-odată din toate alimnetele. Acest lucru le poate crea mari probleme: "Un pic de atenție totuși la cei care au ținut post și la care o avalanșă de grăsimi animale și proteine animale, și carne de miel, grasă plus altele și altele, pot să declanșeze anumite manifestări neplăcute, o indigestie, o dischinezie biliară, deci atenție la cantități și la modul în car ele intoruducem. mâncăm treptat, mâncăm mai multe ouă după două trei zile de începerea mâncatului altfel decât în post", a mai spus Șerban Damian, nutriționist, pentru Observator.