Noile studii asupra Covid-19 dau fiori reci. Coronavirusul poate supravieţui timp de trei ore în aer liber
Noul coronavirus poate supravieţui timp de mai multe ore în afara corpului uman, pe diverse suprafeţe sau chiar în aer. Ultimul experiement a arătat că acest Covid-19 rămâne în aer până la trei ore
Publicat: Miercuri, 18 Martie 2020, 14:20 | Actualizat: Miercuri, 18 Martie 2020, 14:24- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Potrivit autorilor studiului, virusul care a cauzat pandemia de covid-19 ar avea un nivel de viabilitate în aerul liber comparabil celui al coronavirusului care a provocat sindromul respirator actu server (SARS).
Astfel, amploarea pandemiei covid-19 este legată de faptul că virusul se transmite mult mai uşor de la un purtător asimpromatic (”sănătos”) la alţii.
Experimente arată că noul coronavirus poate fi detectat până la două-trei zile pe suprafeţe din plastic sau oţel inoxidabil şi până la 24 de ore pe suprafeţe de carton.
Coronavirusul rezistă în aer timp de trei ore
Cercetătorii au folosit un pulverizator pentru a difuza virusul în aerul ambient. Prin această tehnică, ei au găsit urme de virus sub formă de particule suspendate în aer timp de trei ore.
Unii experţi estimează însă că un pulverizator nu simulează în mod corect tusea sau strănutul unui bolnav şi riscă să crească în mod artificial amploarea contaminării pe cale aeriană.
Virusul este în realitate tramsmis în principal prin micro-picături expulzate de către bolnavi atunci când tuşesc sau strănută.
În această formă de particule în suspendie, virusul este viabil timp de doar câteva secunde.
Sursa : news.ro