Românii născuți înainte de 1990 sunt îndemnați să facă asta. De ce este neapărată nevoie, potrivit medicului Streinu Cercel
A fost făcut un anunț oficial de către profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, care a și explicat de ce este urgent ca românii născuți înainte de 1990 să se prezinte să facă analize medicale. Cei mai mulți dintre români nu cunosc riscurile la care se supun dacă nu procedează astfel.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 22 August 2023, 16:53 | Actualizat: Marti, 22 August 2023, 16:54Toți românii născuți înainte de 1990 sunt îndemnați să se prezinte de urgență în fața medicilor pentru recoltarea de analize în vederea depistării hepatitei B, hepatitei C și HIV-ului.
Deși este indicat ca toți românii să fie atenți la starea lor de sănătate și să își facă în mod constant analizele, cei născuți înainte de 1990 sunt rugați insistent să se prezinte la medic.
De ce este recomandat ca românii născuți înainte de 1990 să-și facă analizele de urgență
Motivul pentru care sunt îndemnați românii să meargă la medic este unul care poate părea incredibil în lumea de astăzi. Înainte de 1990, nu existau seringi de unică folosință. Astfel că cei care au făcut injecții sau au avut nevoie de transfuzii ar putea fi infectați cu diverse virusuri, precum cel al hepatitei B, hepatitei C și chiar HIV.
Pe aceeași temă„În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor față de cele trei virusuri, există în continuare un număr foarte ridicat de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV”, precizează profesorul doctor Adrian Streinu Cercel conform unei surse.
„De asemenea, faptul că peste 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că poporul nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice”, adaugă profesorul.
Conform sursei de mai sus, Adrian Streinu Cercel a ținut acest discurs în urmă cu câțiva ani, însă recomandările sunt valabile și în prezent, mulți români amânând mersul la doctor până în momentele critice.
Simptomele la care românii ar trebui să fie atenți
Medicul a explicat că atunci când organismul intră în contact cu virusul HIV pentru prima dată apare un sindrom pseudogripal. Acesta ar ține în jur de două săptămâni. De asemenea, se pot depista și niște ganglioni de o parte și de alta a gâtului.
Diagnosticul trebuie pus de medicii specializați. De asemenea, tratamentul trebuie urmat sub supraveghere medicală și în urma indicațiilor de specialitate. Nu este indicat să se urmeze tratamentul altor persoane cu simptome asemănătoare. El trebuie personalizat în funcție de afecțiunea fiecărui pacient.
„În ceea ce privește virusurile hepatitei B și C, cam 20-30% din pacienți prezintă icter, acea îngălbenire a ochilor. Restul, însă, sunt forme de boală subclinice, care trec neobservate. Abia peste zeci de ani, pacientul poate descoperi că are o formă evolutivă de boală, care este SIDA sau hepatita cronică”, a mai explicat profesorul doctor Adrian Streinu Cercel Cercel.
Românii tind să aibă prejudicii în ceea ce privește respectivele afecțiuni, însă este indicat să le lase deoparte și să-și facă analizele, să se trateze și să se protejeze, dar în același timp să îi protejeze și pe cei din jur. Astfel de afecțiuni se pot perpetua din cauza stigmei purtate în societate.