Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice vor desfășura actiuni de testare și informare în toată țara pe 28 iulie, de Ziua Mondială a Luptei Împotriva Hepatitei.În România aproximativ 1400 de oameni suferă de hepatită cronică C și B.
Astfel de acțiuni au fost demarate înca din luna mai și au vizat persoanele defavorizate din mai multe zone ale țării. Dintre cele 420 de teste efectuate s-au descoperit 11 pacienți cu hepatită C, 20 de pacienți cu hepatită B (un pacient cu hepatită B+D). Acțiunile de testare s-au desfășurat în județele Suceava, Cluj, Giurgiu și Brașov. Peste 50% dintre cei testați au fost persoane cu venituri reduse sau fără asigurare medicală.
Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România a declarat în legătură cu acest proiect că: „Țara noastră a făcut pași importanți în gestionarea problematicii hepatitelor. În 2009, cu ocazia lansării asociației, pacienții cu hepatită aveau acces la tratament pe baza listelor de așteptare. La 9 ani distanță, trebuie spus că apreciem eforturile autorităților în ceea ce privește asigurarea tratamentului și intensificarea acțiunilor de diagnosticare. Markerii viralși au fost introduși în pachetul de analize de bază, prescris de către medicii de familie. Ca parte a prevenției, ne dorim să existe continuitate în asigurarea vaccinului împotriva hepatitei B, iar pentru pacienții cu hepatită C, contractul cost-volum să fie încheiat și implementat cât mai repede și să aibă acces la tratament toți pacienții, indiferent de stadiul bolii”
Organizației Mondiale a Sănătății anunață că anual 1,34 milioane de decese sunt provocate de cancerul hepatic și că cel puțin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie și accesul greoi la tratamentul pentru stabiile avansate ale hepatitei B și C.