Sfecla roșie și beneficiile ei miraculoase asupra organismului. Rețete delicioase cu sfeclă roșie
Sfecla roșie oferă organismului cam tot cee ace are nevoie, fiind considerată un superaliment nutritiv cu multe beneficii pentru sănătate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 04 Septembrie 2020, 11:21 | Actualizat: Vineri, 04 Septembrie 2020, 11:37- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfecla roşie conține un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim la alte legume.
Vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni, cum ar fi: diverse tumori, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant.
Sfecla roşie conţine tot complexul de vitamina B, vitamina C, vitamina A, potasiu, mangan, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, o serie de antioxidanţi şi fier.
Sfecla roşie poate fi consumată în diferite moduri, de la suc, la salate crude, murată, sub formă de supă cremă, sau inclusă în diverse preparate.
Pe aceeași temăEste adesea folosită ca și colorant alimentar. Oferă culori plăcute cremelor, clătitelor sau aluaturilor.
Pe aceeași temăSucul de sfeclă roşie, pe lângă beneficiile aduse organismului, este şi un aliat redutabil în boli grave, precum cancerul, precum şi în ameliorarea efectelor chimioterapiei şi radioterapiei, spun specialiştii. Sucul de sfeclă roşie este un aliat de nădejde în tratarea cancerului de plămâni, colon şi stomac, uşurând digestia.
Iată câteva dintre beneficiile sfeclei:
Combate anemia. Prin conținutul bogat de fier, magneziu şi vitamina B6, stimulează procesul de formare a globulelor roşii. Se recomandă câte 150 grame de sfeclă roşie crudă, o dată la două-trei zile, timp de o lună.
Luptă împotriva diabetului. Consumul de sfeclă roșie are efecte diuretice, stabilizează glicemia şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.
Previne evoluția evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic.
Sucul de sfeclă roşie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora şi le stimulează să funcţioneze normal.
Tratează şi previne diverse forme de tumori canceroase. Sfecla roşie conţine enzime şi substanţe cu proprietăţi antitumorale. Consumată în mod regulat, previne şi tratează leucemia, cancerul pulmonar, de colon, cel rectal şi cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanţe antioxidante.
Previne gastrita hiperacidă, iar durerile pot fi calmate prin ingerarea unui suc preparat din 100 ml suc de sfeclă roşie combinat cu 100 ml de suc cartof crud şi 500 ml suc de morcov.
Tratează hipertensiunea arterială. O jumătate de pahar de sfeclă roşie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa iniţială.
Pe aceeași temăCa și efecte secundare ale consumului de sfeclă roșie, la anumite persoane urina capătă o culoare roşie, însă nu arată vreo afecţiune.
Consumul excesiv de suc de sfeclă roşie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale sau stări de greaţă.