Tot ce trebuie să știi despre hemoroizi - Simptome și tratament
Consumul în exces de alimente picante, dar și un stil de viață sedentar poate duce la apariția hemoroizilor.
Publicat: Joi, 18 Februarie 2021, 15:02 | Actualizat: Duminica, 08 Octombrie 2023, 07:00Hemoroizii, deși nu sunt o problemă de sănătate vizibilă, pot provoca durere și disconfort. Aceștia apar ca urmare a inflamației venelor din peretele rectal. Inflamația provocată, care determină extinderea vaselor de sânge, poate provoca dureri în cazul în care este amânată tratarea afecțiunii.
Principalele cauze ale apariției hemoroizilor
Principala cauza care duce la inflamarea vaselor de sânge din peretele rectului este diminuarea rezistenței acelui perete puternic vascularizat. Astfel, ajung să se formeze acei săculeți, ca niște cheaguri de sânge, numiți hemoroizi.
Rezistența peretelui venos poate scădea din cauze genetice, dar poate fi influențată și de factori precum:
-consumul de alimente picante
-consumul de alcool
-consumul redus de lichide
-obezitate
-constipația
-sarcina
-sedentarismul sau statul în șezut timp îndelungat, zilnic
Principalele simptome pentru apariția hemoroizilor
Atunci când o persoană suferă de această afecțiune, printre principalele simptome se află:
-iritarea și mâncărimea în zona rectală
-durere și/sau disconfort
-inflamarea țesutului din jurul anusului
-sângerare
Tipuri de hemoroizi
Specialiștii au explicat de-a lungul timpului că există patru tipuri de hemoroizi, potrivit healthline.com, și anume:
-hemoroizi interni
-hemoroizi externi
-hemoroizi prolabați
-hemoroizi trombozați
Hemoroizii interni se dezvoltă în rect și nu sunt vizibili la exterior. Aceștia, de regulă, nu reprezintă o problemă serioasă de sănătatea și se vindnecă de la sine. Cu toate acestea, dacă se înmulțesc cauzele care pot duce la o astfel de afecțiune, atunci hemoroizii se pot transforma în hemoroizi externi. Aceștia pot cauza durere, mâncărime sau chiar usturime.
În cazul în care hemoroizii externi nu sunt tratați, aceștia evoluează la stadiul de hemoroizi prolabați. Acest lucru înseamnă că vasele de sânge vascularizate, transformate în săculeți, pot ieși uneori la exterior.
Hemoroizii trombozați reprezintă o agravare a celor prolabați, ducând la formarea unor săculeți vascularizați la exterior, în jurul anusului, care nu mai pot fi înlăturați decât cu ajutorul unui tratament de specialitate. De regulă, pentru acest tip de hemoroizi specialiștii sfătuiesc pacienții să urmeze un tratement nu doar pentru a reduce inflamația, ci și pentru a preveni o potențială infecție în această zonă extrem de sensibilă.
Cum putem preveni și trata hemoroizii
Un produs ideal pentru această problemă rezolvă cauza, nu doar efectul, astfel că reglează tranzitul, reface tonusul venos, reduce sângerările și durerea.
HEMOvert este un produs eficient, ce poate ajuta în prevenirea și reducerea simptomatologiei în cazul apariției hemoroizilor.
Acest produs conține:
- semințe și coji de semințe de Psyllium (Plantago ovata);
- diosmină;
- hesperidină;
- argilă roșie
- Curcuma longa si alte extracte standardizate din plante cu efect antiinflamator
Fibrele din compoziția produsului ajută la reglarea tranzitului intestinal și ameliorarea eficientă a constipației.
Diosmina și hesperidina, ingrediente des întâlnite în produsele de pe piața din România pentru hemoroizi, contribuie la creșterea rezistenței peretelui rectal venos. De asemenea, argila roșie reduce sângerările, iar turmericul are efect antiinflamator.
Încă de la primele simptome, pacientul trebuie să consulte un medic pentru a preveni agravarea problemei medicale. Astfel, este de preferat să ceri opinia medicului de familie, a unui medic gastroenterolog atunci când există sângerare sau a unui medic chirurg sau proctolog pentru o intervenție chirurgicală de înlăturare a hemoroizilor.