MediCOOL, sezon 2, episod 2. Despre "bila leneșă", mâncatul compulsiv și postul intermitent, dar și despre sportul în casă
MediCOOL este primul show care pune sănătatea pe primul loc. Este o emisiune în care medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală la Institutul Fundeni, răspunde la întrebări de natură medicală pentru ca noi să înțelegem mai bine cum putem avea grijă de sănătatea noastră.
Publicat: Sambata, 05 Martie 2022, 13:18 | Actualizat: Luni, 25 Aprilie 2022, 10:04În fiecare săptămână, dr. Mihai Pautov, alături de invitații săi, printre care Carmen Brumă alături și medici din diverse specializări, vor discuta o serie de subiecte legate de sănătate şi vor răspunde întrebărilor venite de la telespectatori.
În acest sezon, emisiunea va veni cu mai multe sfaturi practice pentru telespectatori şi mai multe subiecte legate de nutriţie şi modalităţi de a slăbi sănătos.
Medicool, sezon 2, episod 2. Cât de ușoară este o operație de colecist sau în cât timp scăpăm de durerea dată de "bila leneșă"
Dr Radu Marian, medic primar chirug povestește despre cât de ușoară este o operație a bilei, colecisectomia, și liniștește audiența prin faptul că durează puțin și este una dintre cele mai obișnuite operații.
În schimb, avertizează că de-a lungul timpului, crizele biliare ignorate, pot fi, în unele cazuri, fatale.
Cu toții știm că atunci când mâncăm unele alimente care conțin grăsimi, chiar și ciocolată, sau când consumăm mai mult zahar sau sare, ne putem confrunta cu niște dureri care, ulterior, ne duc spre camera de gardă.
Pe aceeași temăAșadar, medicul sfatuiește la o alimentație ușoară, în cantități moderate, iar în momentul în care simțim că avem dureri, să ne prezentăm la camera de gardă pentru ca ulterior să evităm complicații.
Colecisectomia este o operație ușoară, asta trebuie să înțelegem cu toții, s-a arătat în cadrul emisiunii, așa cum s-a făcut și o demonstrașie live, de operație, pe un ficat de porc.
Medicool, sezon 2, episod 2. Cum identifici și ce ascunde mâncatul compulsiv și în ce mod ajută postul intermitent
Mâncatul compulsiv este un fel de compensare, spune psihoterapeutul Mihai Albu. Este o primire de stimuli plăcuți într-o moment în care nu ne simțim comozi și acest lucru vine și pe bază de stres, a continuat acesta.
Un prim pas în tratarea unui astfel de obicei nebenefic ar fi identificarea corectă a senzațiilor de foame, de poftă și de sațietate.
Pe aceeași temăSunt puțini oameni care știu cu adevărat când le este foame. Foamea este senzația pe care o simți în stomac și are mai multe grade de intensitate. De obicei, foamei nu îi este asociat un anumit element, cum este în cazul poftei, să zicem, ciocolata. În cazul poftei, totul se întâmplă la nivelul minții, a spus Carmen Brumă.
O altă problemă este aceea că oamenii nu identifică senzația de sațietate.Dacă am fi atenți atunci când mâncăm, și nu cu ochii în telefon sau mai știu eu unde, am putea să identificăm când ne-am săturat, a mai spus Carmen Brumă.
Foarte important este ca masticația să se facă lent. Senzorul de sațietate se activează după 15 minute. Dacă mâncăm rapid și nu mestecăm bine, sațietatea se declanșează când stomacul este deja prea plin. De aceea ne și doare și ne ia și somnul după, a adăugat Mihai Albu.
Un alt obicei important pentru sănătate este postul intermitent. Acesta este, în termeni liberi, cunoscutul nostru post care se ține în preajma sărbătorilor mari.
Acesta este un protocol alimentar, nu o dietă, ce presupune o perioadă în care te alimentezi și una în care nu te alimentezi și bei lichide precum cafea fără zahăr sau ceaiuri, preferabil nu din fructe.
Este un fel de detoxifiere a organismului iar beneficiul de bază este acela că activează procesul de autofagie, adică celulele noatre sănătoase le mânâncă pe cele mai puțin sănătoase, toxine, a explicat dr. Mihail Pautov.
În plus, un post intermitent aduce mai multă energie, o acuitate mintală foarte bună, o digestie mai bună și o stare generală de bine, a conchis Carmen Brumă.
De altfel, la o stare generală de bine contribuie și sportul, care în ipsa timpului, poate fi făcut acasă. Caermen Brumă a arătat cîteva exerciții foarte eficiente care pot fi realizate acasă, cu un scaun, un prosop, un mop și o mătură.