Despre nutriție și alimente benefice în sezonul rece cu Mihaela Bilic, medic nutriționist
Doctor Mihaela Bilic, medic primar diabet și boli de nutriție, ne vorbește la Neatza cu Răzvan și Dani, despre nutriție și alimente benefice în sezonul rece.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 17 Noiembrie 2020, 16:45 | Actualizat: Marti, 17 Noiembrie 2020, 17:45- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Pentru că deja sezonul rece s-a instalat de ceva vreme și, mai mult, a început postul Crăciunului, ar trebui să știm câteva lucruri importante despre nutriție și alimente benefice în sezonul rece.
Invitată în platoul Neatza cu Răzvan și Dani, Mihaela Bilic, un cunoscut medic primar diabet și boli de nutriție, a explicat pe înțelesul tuturor care este rolul alimentației corecte și sănătoase în sezonul rece.
Există anumite alimente care, pe lângă beneficiile strict de nutriție ne aduc și avantaje importante pentru sănătate. Acestea se numesc alimente funcționale.
Pe aceeași temăCe înseamnă alimente funcționale?
Aceste alimente, au în conținutul lor, pe lângă proteine, glucide, vitamine, etc. și anumite substanțe benefice pentru sănătatea organismului. O astfel de substanță este melatonina.
Melatonina este de fapt un hormon natural, produs de o glandă numită glanda pineală.
Este numită şi „hormonul somnului” sau „hormonul întunericului” și este eliberată în timpul nopții pentru a ajuta organismul să se odihnească și să se refacă.
Noi nu realizăm că pe lângă ceea ce mâncăm, organismul nostru se reface, crește imunitatea, creierul se detoxifică și atunci, un somn de calitate, câteodată, mai ales în această perioadă este greu de atins.
Persoanele cu anumite afecțiuni, chiar și cele cu covid primesc 1-2 mg dintr-un supliment cu melantonină.
Însă, trebuie știut că această substanță este secretată și de glandele oamenilor, dar si de glandele animalelor.
Anumite produse lactate, cum ar fi iaurtul, conțin această substanță, cu condiția ca văcuțele să fie mulse seara, pe întuneric, sau chiar noaptea, atunci când glandele secretă melatonina.
Această substanță are rol de calmare, de liniștire, iar organismul se poate odihni și reface corespunzător.
Un alt aliment funcțional este mărul. Există niște mere speciale obținute printr-o polenizare încrucișată dintre merișoarele pline de antioxidanți și merele clasice. Aceste mere sunt pline de pigmenți naturali, sunt roșii la interior și au un rol puternic antioxidant.
Mai sunt și alte alimente precum ciocolata, untul gras, ficatul, murăturile care ne fac să ne simțim bine.
De asemeni, nucile aduc un aport crescut de energie, dar acestea trebuiesc consumate moderat, nu mai mult de 50 gr pe zi.
Legumele verzi sunt bogate în vitamine, fier și magneziu, și de asemeni, ne aduc un aport crescut de energie.
Pentru mai multe sfaturi despre nutriție și alimente benefice în sezonul rece cu Mihaela Bilic, medic nutriționist, accesați materialul video de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu Răzvan și Dani.