Băuturile alcoolice ar putea să se scumpească din nou. Majorarea prețurilor poate ajunge și la peste 50%. Când s-ar aplica măsura
O nouă veste importantă pentru români! Prețul anumitor băuturi spirtoase ar putea să se dubleze! Iată care este termenul estimat!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 24 Octombrie 2024, 15:08 | Actualizat: Joi, 24 Octombrie 2024, 16:11- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Românii primesc încă o veste supărătoare: băuturile alcoolice ar putea să se scumpească cu un procent de peste 50% începând cu anul 2025!
În timp ce unii consumatori se văd nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, alții vor ajunge la concluzia că nu își permit să mai cheltuie atât de des bani pentru micile plăceri.
Pe aceeași temăIată care sunt băuturile alcoolice vizate de măsură!
Băuturile alcoolice ar putea fi mai scumpe de la anul
Băuturile alcoolice ar putea să se scumpească din nou începând cu anul viitor!
Se așteaptă o creștere în privința accizelor începând cu anul 2025, iar băuturile spirtoase sunt primele care vor avea de suferit, acestea fiind preconizate a fi vândute și cu un procent de 53% mai scumpe decât în prezent.
Printre acestea se regăsesc: whisky, vodka, ginul și romul.
Astfel, dacă Guvernul va decide ca această măsură să intre în vigoare, băuturile alcoolice menționate anterior pot să își dubleze prețul actual.
„Preţul la raft al băuturilor ar putea creşte undeva între 25 şi 50%. Tocmai la produsele economice, mai ieftine, care sunt făcute în România de către agenţi economici români acolo va fi cel mai mare impact, pentru că acciza este între 50 si 75% din preţul produsului de la raft” a precizat Florin Rădulescu, Președinte Asociaţia Spirits potrivit Observator News.
Specialiștii susțin faptul că majorarea are posibilitate de a impacta semnificativ puterea de cumpărare a consumatorilor, dar și să îi facă pe aceștia să se reorienteze către produse mai ieftine sau chiar contrafăcute.
„Afectare cardiovasculară, afectare hepatică, cumularea de metale grele în interiorul organismului care poate să determine o afectare a nervilor periferici, alcoolul metilic care de multe ori este confundat şi folosit pe post de alcool etilic poate să determine orbire definitivă”, a declarat medicuul toxicolog, Radu Țincu pentru sursa citată anterior.
Și prețul berii ar putea să se scumpească, însă în cazul acesteia majorarea ar putea să nu conteze foarte mult, deoarece accizele s-au mărit cu doar 4,4%, fapt care ar însemna că berea s-ar vinde cu mai puțin de 1 ban în plus.
„Vești bune vin în privința accizei la bere. Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate” a transmis Marcel Ciolacu cu privire la acest aspect.
Măsura nu ar afecta doar bugetele consumatorilor, ci ar putea să ducă la concedieri în masă în domeniu.
Pe aceeași temăȘi prețul uleiului de floarea soarelui ar putea crește din nou!
Tona de floarea soarelui a ajuns să se vândă în prezent cu prețul de 480 de dolari, iar în curând românii vor simți această creștere chiar în propriile portofele.
Seceta a afectat extrem de tare cultura de floarea soarelui, iar o analiză efectuată de specialiștii de la Strategie Grains arată că cele 27 de state europene vor avea o producţie totală de 8,9 milioane de tone.
Producția de anul acesta este cu 10% mai puţin decât cea de anul trecut, iar acest lucru poate duce la un preț mult mai mare la raft.