România se confruntă cu o situație alarmantă! Țara noastră a înregistrat cea mai mică producție de floarea soarelui din ultimii 15 ani.
Seceta care a distrus 2 milioane de hectare doar anul acesta se va resimți puternic în buzunarele românilor.
Iată cu cât se vinde acum tona de floarea soarelui!
Uleiul se scumpește din nou!
Mii de fermieri au avut parte de recolte distruse de secetă anul acesta, iar acest lucru va duce automat la apariția unor noi scumpiri la raft.
Faptul că recolta este cea mai mică din ultimii 15 ani a dus deja la o explozie a prețului în Portul Constanța, scrie Antena 3 CNN.
Spre exemplu, tona de floarea soarelui a ajuns să se vândă în prezent cu prețul de 480 de dolari, iar în curând românii vor simți această creștere chiar în propriile portofele.
„Anul acest nu se poate vorbi despre o producție pentru că floarea soarelui a fost cea mai afectată cultură în condițiile de secetă excesivă. La floarea soarelui vor fi prețuri ridicate și implicit vor urma și la cele derivate din ea” a declarat Constantin Florea, potrivit sursei citate anterior.
Seceta a afectat extrem de tare cultura de floarea soarelui, iar o analiză efectuată de specialiștii de la Strategie Grains arată că cele 27 de state europene vor avea o producţie totală de 8,9 milioane de tone.
Așadar, producția de anul acesta este cu 10% mai puţin decât cea de anul trecut. Printre cele mai afectate țări sunt România şi Bulgaria, unde recolta este cea mai mică din ultimii 15 ani.
„Seceta asta îndelungată plus arșița s-au impus acolo, deși se știe că floarea soarelui e o plantă care rezistă mai bine la secetă, nu a rezistat. Am făcut producții de 600-800, maxim 1000 în zona asta” a explicat Eugen Bujer (agricultor) pentru aceeași sursă.
„Foamea pentru ulei de procesare este foarte mare. Prețurile pe Marea Neagră au explodat datorită cererii din Bulgaria. Fabricile de ulei din România nu prevăd o creștere mai mare de 3% la ulei, dar asta nu înseamnă că această creștere nu va fi din ce în ce mai mare, în măsura în care multă floare se scurge în Bulgaria. La raftul din România a apărut o cantitate tot mai mare din Bulgaria” a precizat și președintele Asociației Morarilor, Viorel Marin.
Citește și: Cât au ajuns să coste pepenii la final de toamnă. Agricultorii spun că prețul a rămas ca în 2023
Economiștii, de asemenea, susțin că va exista o creștere de preț la raft, acest aspect având loc de fiecare dată când oferta are de suferit: „În general, când apare o problemă de ofertă, aceste creșteri se pot situa la 20-30%, mai ales în perioada de vârf, în iarnă, când consumăm mai mult ulei, dar și când problemele de transport ajung la un cost maxim” a motivat un profesor de economie.
Cât costă polița PAD. Tot mai mulți oameni se gândesc la încheierea contractului de asigurare împotriva dezastrelor natu... O nouă tulpină COVID XEC va ajunge în România. Epidemiologii spun că etapa de conviețuire cu virusul este o normalitate...