Bugetarii vor avea parte de o nouă minivacanță. Câte zile libere au mai rămas în 2024
Bugetarii se vor putea bucura de o nouă minivacanță în luna august cu ocazia sărbătoririi Maicii Domnului! Iată care sunt zilele libere rămase în 2024!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 30 Iulie 2024, 14:18 | Actualizat: Marti, 30 Iulie 2024, 15:54Bugetarii se vor putea bucura de o nouă minivacanță în luna august!
Cu ocazia sărbătoririi Maicii Domnului, cei care lucrează în cadrul sectorului public vor putea să își planifice drumeții sau concedii chiar de câteva zile, datorită deciziei Guvernului de a mai oferi o zi liberă cu scopul de a face punte cu weekendul.
Pe aceeași temăIată care sun zilele libere pentru bugetari în luna august a anului 2024!
Bugetarii vor avea parte de o nouă minivacanță. Câte zile libere au mai rămas în 2024
Minivacanța va începe joi, 15 august, care este zi declarată liberă prin lege, și continuă până duminică,18 august, ținând cont că ziua de vineri, 16 august, a fost, de asemenea, declarată zi liberă pentru a face punte cu weekend-ul.
Astfel, împreună cu zilele de sâmbătă și duminică, bugetarii se vor putea bucura în luna august de patru zile libere.
Zile libere rămase în anul 2024
15 august - Adormirea Maicii Domnului (joi)
16 august - zi liberă stabilită de Guvern pentru anul 2024 (vineri)
30 noiembrie - Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie - Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie - prima zi de Crăciun (miercuri)
26 decembrie - a doua zi de Crăciun (joi)
27 decembrie - zi liberă stabilită de Guvern pentru anul 2024 (vineri)
În total, românii se bucură în anul 2024 de 17 zile libere legale de la stat, în timp ce în anul 2023 au beneficiat de doar 15 astfel de zile.
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.
În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile sau compensații financiare.
Potrivit digi24.ro, persoanele care nu primesc zilele libere pot beneficia de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
De asemenea, angajatorii care nu respectă prevederile legii cu privire la zilele libere legale riscă amenzi între 5 000 și 10 000 de lei.
Potrivit România TV, angajații români ar avea cele mai puține zile libere legale din Uniunea Europeană, adică 17, față de Spania unde se dau 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii 28, la fel ca britanicii, olandezii, germanii şi portughezii.
Pentru 2025, guvernul a aprobat hotărârea prin care salariaţilor din instituţiile şi autorităţile publice li se acordă zile libere în: 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august, aceste date fiind între zilele de sărbătoare în care nu se lucrează şi weekend.
Pe aceeași temă