Ce trebuie să cunoști neapărat despre obținerea permisului de conducere?
Majoritatea tinerilor care se apropie de vârsta de 18 ani își doresc ca primul lucru pe care să îl dobândească în această perioadă este să dețină propria mașină și permis de conducere.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 12 August 2020, 11:12 | Actualizat: Miercuri, 12 August 2020, 11:15Însă, există un anumit pas pe care trebuie să îl treacă și anume, înscrierea la o școală de șoferi pentru a deprinde îndemânarea necesară și pentru a învăța toate regulile de circulație. Astfel că, este necesar ca aceștia să parcurgă cât mai multe chestionare auto, pentru a trece cu brio proba teoretică a examenului de șoferi.
Ce presupune însă acest examen și care sunt regulile impuse pentru ca oricine să ia permisul de conducere?
Este important, pentru început, să știi ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a te putea înscrie la cursurile unei școli de șoferi. Astfel, pentru a obține un permis de conducere european, trebuie:
- Să ai reședința în țara unde aplici pentru obținerea permisului
- Să îndeplinești cerințele de vârstă minimă
- Să îndeplinești cerințele medicale
- Să treci de proba practică și teoretică
Ce trebuie să știi despre reședință?
Ai dreptul de a solicita un permis de conducere doar în țara în care trăiești de obicei sau în mod regulat. De regulă, este țara în care trăiești cel puțin 185 de zile în fiecare an calendaristic, fie datorită familiei, fie locului de muncă.
Dacă ai familia sau locul de muncă în 2 sau mai multe țări ale Uniunii Europene, locul de reședință obișnuit este acolo unde ai familia și revii cât mai des. Nu trebuie să îndeplinești această ultimă condiție dacă locuiești într-o țară UE pentru a îndeplini anumite sarcini pentru o perioadă nedeterminată de timp.
Dacă te muți într-o altă țară UE pentru a merge la facultate sau universitate, locul de reședință nu se schimbă. Cu toate acestea, poți solicita un permis de conducere în țara gazdă, dacă poți dovedi că ai studiat acolo timp de cel puțin 6 luni.
Cerințele de vârstă minime
Pentru a obține permisul de conducere trebuie să îndeplinești următoarele cerințe de vârstă minime. Cu toate acestea, în unele țări ale Uniunii Europene, acestea pot fi mai mici sau pot exista anumite cerințe suplimentare.
Totuși, trebuie să știi că nu există o limită superioară pentru deținerea permisului de conducere. Poți să îl păstrezi atât timp cât ești apt de condus, din punct de vedere medical.
Astfel, pentru categoria B, permisul de conducere poate fi obținut doar după vârsta de 18 ani, pentru categoria C trebuie să ai peste 21 de ani, iar pentru mopede, poți avea doar 16 ani.
Pe lângă vârstă, condiția de a obține un permis de conducere pentru categoria B este ca să fi absolvit cel puțin 10 clase.
Cerințe medicale minime
Înainte de a ți se elibera permisul de conducere, atunci când va trebui să depui dosarul pentru a te înscrie la o școală de șoferi, este necesar să treci printr-un examen medical. În acest fel, autoritățile competente vor verifica starea medicală pentru a putea conduce.
De asemenea, vei fi supus unui control medical de fiecare dată când vei dori să îți reînnoiești permisul de conducere sau după împlinirea unei anumite vârste.
Dacă ești șofer de camion sau autobuz, trebuie să faci un control medical la fiecare 5 ani sau mai des.
Ce trebuie să faci pentru a obține un permis auto?
Pentru a putea obține un permis de conducere, persoana interesată trebuie să:
- Treci atât proba teoretică, cât și pe cea practică.
- Să parcurgi toate orele necesare împreună cu instructorul auto, aceștia trebuind să finalizeze cu succes un program de pregătire.
Dacă vei îndeplini cu succes toate cerințele necesare, ți se va elibera un permis auto în format standard, cu caracteristici speciale de securitate, acesta fiind valabil în toate țările UE începând din anul 2013.
Totuși, Codul Rutier este modificat în permanență, de aceea este esențial să te înscrii la cursurile unei școli de șoferi și să parcurgi toată legislația privind circulația rutieră, căci doar așa vei reuși să răspunzi corect la toate întrebările chestionarelor auto și să treci cu brio testul teoretic, dar și pe cel practic.
De asemenea, vei reuși să înveți cum trebuie respectate regulile de circulație și cum poți conduce pe drumurile publice fără a avea accidente sau a participa la alte evenimente nefericite.