Ninsorile au acaparat România. Ce amenzi riscă șoferii care nu au cauciucri de iarnă pe acestă vreme
Șoferii care circulă pe drumurile publice cu zăpadă sau polei, având mașinile neechipate corespunzător, riscă amenzi uriașe.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 07 Decembrie 2023, 13:47 | Actualizat: Joi, 07 Decembrie 2023, 16:51- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Primele ninsori în România le indică șoferilor că trebuie să-și echipeze mașina cu anvelope de iarnă, aceasta fiind și recomandarea Polițiștilor.
„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă”, transmite Poliția Română.
„Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, mai transmite Poliția Română, care precizează că anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons” nu intră în categoria aceasta.
Pe aceeași temăNinsori în toată România! Ce amenzi riscă șoferii care nu și-au echipat mașinile corespunzător cu anvelope de iarnă
Șoferii care circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a avea anvelope de iarnă, riscă amenzi de până la 2900 de lei. Potrivit „Legii cauciucurilor de iarnă” intrată în vigoare în 2011, toți cei care circula pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.
Amenzile pe care le pot lua șoferii care circulă fără anvelope de iarnă se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni, de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, potrivit euronews.ro.
Deși nu este o dată anume când se montează cauciurile de iarnă, ele trebuie să fie prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Ce înseamna literele M+S, M.S. sau M&S de pe cauciucurile de iarnă
Iniţiale precum MS, M+S sau M&S sunt marcate pe toate anvelopele de iarnă şi pot fi uşor recunoscute: „TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră”, potrivit unui comunicat transmis RAR.
Semnele M+S, M.S. sau M&S pe cauciucurile de iarnă indică că acestea sunt proiectate pentru condiții de iarnă, precum zăpadă sau gheață. M+S provine de la "Mud and Snow" (noroi și zăpadă) și indică că acele cauciucuri sunt potrivite pentru condiții de iarnă moderate.
Ce semnifică simbolul fulgului de zăpadă cu trei vârfuri de pe cauciucurile de iarnă
Newsone.ro precizează că șoferii care își doresc să fie siguri că dispun de anvelope de iarnă de înaltă performanță, ar trebui să-și achiziționeze cauciucuri pe care se regăsește simbolul fulgului de zăpadă într-un munte cu trei vârfuri.
Acesta indică faptul că anvelopele au fost testate și aprobate pentru utilizare în condiții severe de iarnă. Testele includ aderența la zăpadă și gheață, performanța la frânare și manevrabilitatea pe drumuri alunecoase. Potrivit aceleiași surse menționate mai sus, anvelopele cu acest simbol sunt recomandate în special pentru zonele cu ierni aspre și condiții dificile de condus.
Pe aceeași temăVezi cum va fi vremea de mâine în secţiunea de pe observatornews.ro