Montarea anvelopelor de iarnă este un subiect controversat pentru mulți șoferi care consideră că acestea trebuie puse odată cu venirea frigului. Registrul Auto Român (RAR) s-a decis să facă „lumină”, demontând orice mit legat de obligativitatea de a monta aceste cauciucuri de la 1 noiembrie.
Pentru că vremea rea a început să își facă apariția în România, șoferii i-au în calcul montarea caucicurilor de iarnă, însă puțini sunt cei care știu când este bine să facă acest lucru, potrivit euronews.ro.
Când se montează anvelopele de iarnă
Registrul Auto Român a informat șoferii, printr-o postare pe Facebook, despre perioada în care își pot monta cauciucurile de iarnă după ce au apărut mai multe știri care precizează că cei care nu vor avea puse aceste anvelope de la 1 noiembrie vor risca amenzi uriașe.
Așadar, RAR a dezvăluit că nu există nicio dată limită pentru montarea anvelopelor de iarnă. Mașinile trebuie dotate cu aceste cauciucuri dacă circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp.
Citește și: Ce înseamna literele M+S, M.S. sau M&S de pe anvelopele de iarna. Explicațiile RAR
„Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.
Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.
Acum, vă explicăm situația în detaliu.
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.
Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări.”, a fost anunțat Registrul Auto Român.
Ce amenzi riscă șoferii care nu montează anvelopele de iarnă
Tot RAR a evidențiat și amenzile pe care le riscă șoferii care ies la drum cu mașinile fără anvelope de iarnă în condițiile prevăzute de lege. Aceștia riscă sancțiuni precum: amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, între 9 și 20 de puncte-amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei.
De asemenea, Registrul Auto Român anunță că se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.