Șoferii care circulă prea încet pot primi amendă. Ce spune Codul Rutier 2025
Nu doar viteza excesivă poate aduce amenzi șoferilor, ci și circulația prea lentă. Iată ce spune legea rutieră în aceste situații!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 09 Ianuarie 2025, 14:23 | Actualizat: Joi, 09 Ianuarie 2025, 15:36- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Legislația rutieră românească prevede limite maxime de viteză pentru diferite tipuri de drumuri, în scopul prevenirii accidentelor rutiere. Însă, administratorul drumului are posibilitatea de a impune și o limită minimă de viteză.
Pe aceeași temăCe sancțiuni riscă șoferii care circulă cu viteza redusă
Pe drumurile de mare viteză, precum autostrăzi sau drumuri expres, este interzis accesul vehiculelor care nu pot depăși un anumit prag de viteză.
„Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisa circulația […] vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h”, scrie în legea care reglementează circulația pe drumurile publice, la Art. 74, alin. 1, potrivit Libertatea.
Deși nu există o viteză minimă obligatorie, legislația prevede totuși sancțiuni pentru conducerea cu viteză redusă în anumite condiții.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni [...] conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv.”
În practică, această prevedere nu se aplică, deoarece în România nu există drumuri unde să fie stabilită o limită minimă de viteză. Aceasta înseamnă că sancțiunile pentru viteză redusă sunt rareori aplicate, iar șoferii pot circula la viteze pe care le consideră sigure, în funcție de condițiile de trafic sau de drum.
Deși legislația oferă un cadru general, în practică, sancțiunile pentru viteza redusă se aplică doar în cazuri extreme, atunci când conducerea lentă pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic sau cauzează blocaje. Spre exemplu, pe banda de depășire a autostrăzilor, șoferii care circulă cu viteză mică pot fi sancționați dacă obstrucționează traficul, însă nu există o viteză minimă obligatorie stabilită.
Prin urmare, limita minimă de deplasare în localitate sau pe orice alt tip de drum din țara noastră este cea pe care șoferul o consideră sigură. În astfel de situații, este important ca fiecare conducător auto să își adapteze viteza pentru a nu cauza riscuri suplimentare sau neplăceri celorlalți participanți la trafic.
Pe aceeași temă