Hackerii ruși au încercat să intre în computerele NATO. Ce arată un raport Google și cine e gruparea care concurează cu Anonymous
Gruparea de hackeri din Rusia, Callisto, a atacat mai mmulte rețele NATO, potrivit unui raport Google. Rata de succes a atacului este încă necunoscută.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 01 Aprilie 2022, 16:32 | Actualizat: Vineri, 01 Aprilie 2022, 16:50- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Hackerii ruși au încercat recent să pătrundă în rețelele NATO, a declarat grupul Google de analiză a amenințărilor în cadrul unui raport făcut public. Totodată, hackerii ruși au încercat să atace bazele de date ale Centrului de Excelență al NATO și computerele ministerelor Apărării din mai multe țări din estul Europei, potrivit Reuters.
Raportul Google arată că gruparea de hackeri din Rusia, numită Coldriver sau Callisto, a vizat rețelele NATO, însă precizează că nu se știe dacă au obținut informațiile dorite.
Hackerii Callisto atacă NATO
„Aceste campanii ale hackerilor au fost desfășurate folosind conturi Gmail nou create către conturi non-Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se arată în raport.
Pe aceeași temăÎn contextul războiului din Ucraina, Rusia a primit mai multe sancțiuni economice din partea Occidentului. Totuși, oficiali ai Rusiei au negat în mod repetat că ar organiza atacuri cibernetice asupra unor țări occidentale.
Totuși, în anul 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs spunea că gruparea Callisto este „interesată de colectarea de informații referitoare la politica externă și de securitate” în Europa.
Gruparea de hackeri a vizat un Centrul de Excelență al NATO, potrivit raportului.
Pe aceeași temăTotodată, într-un comunicat, NATO a transmis că reprezentanții organizației: „Au observat zilnic activități cibernetice malițioase”.
„Centrele de excelență NATO lucrează alături de Alianță, dar nu fac parte din NATO ca atare. Suntem în legătură cu ei în această problemă”, se mai arată în comunicat.
Hackerii Anonymous atacă Rusia
Hackerii Anonymous au fost extrem de prezenți în ultima perioadă, în contextul războiului din Ucraina izbucnit pe 24 februarie 2022.
De curând, hackerii Anonymous au atacat baza de date a Ministerului Apărării de la Moscova.
Gruparea Anonymous a precizat că rușii intenționează să creeze materiale video false prin care să arată cu ucrainenii se comportă inuman cu militarii ruși.
Primul punct din documentul dezvăluit de Anonymous are în vedere crearea de clipuri video false în care soldații ucraineni să dea dovadă de un comportament aspru față de soldații ruși care s-au predat voluntar.
Al doilea punct de pe lista publicată de Anonymous are în vedere negarea faptului că Rusia trimite la război militari în termen. Acest al doilea punct se referă la crearea de videoclipiuri grafice care să dea de înțeles că prizonierii ruși din Ucraina sunt, de fapt, actori.
Pe aceeași temăAl treilea punct din documentul publicat de Anonymous propune crearea de atașamente informaționale care să apară în comentarii și care să spună că este încălcată Convenția de la Geneva, privind comportamentul cu ostaticii ruși.