A primit un diagnostic necruțător, dar este hotărât să păcălească moartea, transformându-se într-un… „cyborg uman”
Condamnat să privească cum moare câte puțin, în fiecare zi, un bărbat a decis că va păcăli moartea. A început cel mai amplu proiect din cariera sa: să transforme o persoană într-un „cyborg uman”.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 27 August 2020, 14:15 | Actualizat: Joi, 27 August 2020, 14:55Peter Scott-Morgan face sacrificii uriașe, în încercarea disperată de a păcăli moartea. Omul de știință a fost diagnosticat cu o boală cumplită. Pe zi ce trece, devine prizonier într-un corp ce nu mai funcționează.
Și-a pierdut deja picioarele, iar boala avansează. În cele din urmă, nu va mai putea să mănânce sau să respire, în timp ce mintea îi va rămâne lucidă, până în ultima clipă.
Neputând să își accepte soarta, Peter, un inginer de top specializat în robotică, a început cursa contra cronometru pentru a se transforma într-un „cyborg uman”. Primul tribut plătit: propria voce.
„M-am transformat într-un cobai, subiectul propriului meu experiment. Sună SF ce urmează să mi se întâmple: o operație dificilă, un exoschelet și inteligență artificială ce îmi va prelua gândurile și amintirile”, a spus Peter.
Totul a început în 2016, cu o baie relaxantă. În momentul în care a ieșit din cadă, bărbatul a observant că nu își mai putea mișca un picior.
„Am făcut un gest intrat aproape în reflex când ieși din baie. Am vrut să îmi scutur piciorul, ca să dau jos apa…nu am mers. Mi s-a părut ciudat.
Am mers la medic și, după o serie lungă de teste, mi s-a spus că sufăr de sindromul neuron motor, o boală cumplită ce avea să îmi aducă o moarte lentă și îngrozitoare”, a continuat inginerul.
Sindromul neuron motor este o afecțiune ce distruge celulele nervoase ce controlează mușchii. De la confirmarea diagnosticului, Peter nu își mai poate folosi deloc picioarele și a încep să piardă și controlul brațelor.
„N-o să mai pot să mânânc sau să respir, dar voi fi perfect lucid. Mă îngrozește ideea de a fi prizonier într-un corp paralizat”, a spus Peter.
Doar că inginerul școlit la London Imperial College, cu un master în robotică, nu avea de gând să se lase doborât.
„Situația în care am ajuns nu este..ideală. Nu credeam niciodată că mi se va întâmpla așa ceva. Dar trebuie să accept și să mă adaptez.”
În urmă cu câțiva ani, Peter a cunoscut un alt om de știință care suferea de aceeași boală: Stephen Hawking, care i-a dat un singur sfat: „Concentrează-te pe ce poți face, nu pe ce nu”.
Pe măsură ce boala avansează, Peter a început procesul de transformare într-un „cyborg uman”. Ca să nu moară de foame, și-a montat un tub prin care nutrienți îi sunt pompați direct în stomac. Un alt tub a trebuit să îi fie montat la baza gâtului, pentru a-l ajuta să respire. Asta însemna că Peter nu va mai putea vorbi vreodată.
Cu câteva săptămâni înainte de operație, Peter a stat zi și noapte într-un studio de înregistrare, ca să fie sigur că noua sa „voce” nu va suna ca a unui robot. Cum nu își va mai putea folosi degetele, toate comenzile vor fi date printr-un „computer-creier” pe care îl va controla cu mintea.
În Marea Britanie a mai existat un singur pacient care a fost supus unei laringectomii totale: Stephen Hawking.
Înainte de a fi sedat și dus în sala de operație, Peter a rostit ultimele sale cuvinte: „Te iubesc”.
„Mă simt de parcă m-aș fi trezit pe o cu totul altă planetă”, a mărturisit el, după intervenție.
De când a început acest proces scos parcă din filmele SF, Peter a început să se întrebe ce anume ne definește ca oameni.
„Orice mi-aș face, nu voi înceta niciodată să fiu doar un om, dar, poate, cu timpul, definiția se va schimba. Ce mi se întâmplă mie nu este un sfârșit. Simt că abia acum începe distracția”, a adăugat el.