Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi încolțiți și ce efecte pot apărea. Ce trebuie să faci dacă ai astfel de tuberculi
Cu siguranță ți s-a întâmplat să descoperi că unii dintre cartofii pe care îi ai în casă au încolțit. Descoperă dacă poți să îi consumi și ce se întâmplă dacă faci asta.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 26 Octombrie 2023, 17:26 | Actualizat: Joi, 26 Octombrie 2023, 21:44Cartofii reprezintă o legumă de bază în alimentația românilor și poate fi gătit în numeroase moduri. Totuși, puțini sunt cei care știu ce se întâmplă dacă mănânci cartofi încolțiți. Descoperă la ce efecte ar trebui să te aștepți dacă faci asta.
Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi încolțiți și ce efecte pot apărea
Cartofii cresc în pământ și oamenii consumă rădăcina, căci restul plantei este otrăvitor. Toți cartofii conțin toxine naturale numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina, însă mugurii de pe suprafața legume au o concentrație și mai mare. Potrivit oamenilro de știință, cu cât un cartof prezintă mai mulți muguri (zone încolțite), cu atât conținutul de glicoalcaloizi crește nu doar în excrescențe, ci și în tubercul.
Pe aceeași temăAcești compuși dau un gust amărui cartofului încolțit și, în plus, mai pot cauza probleme digestive. Potrivit specialiștilor de la National Capital Poison Center din Statele Unite ale Americii, consumul prea mare de glicoalcaloizi poate cauza stări de vomă, dureri abdominale, diaree, dureri de cap, febră și chiar deces (în cazuri foarte rare).
Pe aceeași temăTotuși, dacă e vorba doar despre câțiva cartofi înmuguriți, atunci nu există motive de îngrijorare, însă specialiștii avertizează să nu facem din asta un obicei, arată cei de la delish.com. Mai mult decât atât, ține cont și de faptul că mugurii mici sunt mai puțini nocivi decât cei care depășesc deja 2 centimetri.
Dacă vrei să previi apariția acestor excrescențe, atunci încearcă să păstrezi cartofii în locuri uscate și răcoroase, departe de razele soarelui. Evită pungile de plastic sau plasele și alege să depozitezi legumele în hârtie, căci aceasta absoarbe umezela și menține prospețimea legumelor pentru mai mult timp.
Cum păstrezi cartofii pentru a evita încolțirea lor
Cartofii sunt mai predispuși să încolțească atunci când sunt puși în lumină directă și la temperaturi scăzute. Cel mai bine este să îi ții departe de blatul mobilei de bucătărie, unde ar putea fi în strălucirea soarelui, precum și departe de frigider.
De asemenea, atunci când îi depozitezi, asigură-te că nu există niciun cartof umed sau încolțit pentru a nu se strica și ceilalți