Ce trebuie să faci pentru a răci mașina mai repede, pe timp de vară. Greșeala făcută de șoferi ce poate defecta aerul condiționat
Experții avertizează asupra unui obicei care poate strica instalația de aer condiționat dacă este făcut în mod repetat. La ce trebuie să fii atent pentru a răci mașina corect atunci când sunt temepraturi ridicate
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 27 Iunie 2023, 15:01 | Actualizat: Marti, 27 Iunie 2023, 18:40Nimic nu e mai plăcut decât să intri în mașina răcită după ce ai petrecut mai mult timp în căldura toropitoare de afară. Deși tendința este să setezi aerul condiționat la viteză maximă și pe cea mai scăzută temperatură, experții avertizează că această practică poate defecta serios instalația. Iată explicațiile, dar și câteva soluții pentru a răci mașina mai repede, pe timp de vară.
Ce trebuie să faci pentru a răci mașina corect pe timp de vară
Una dintre cele mai întâlnite greșeli făcute de soferi în încercarea de a răci mașina repede este aceea de a nu o aerisi înainte. Aerul cald din interior va îngreuna procesul. Așadar, sfatul specialiștilor este ca, indiferent cât de ridicată este temperatura, înainte de a porni aerul condiționat să deschideți geamurile și ușile pentru câteva minute, potrivit playtech.ro.
De asemenea, o altă practică ce poate strica instalația este setarea temperaturii prea jos. Știm cu toții cât de mult ne dorim să se răcorească mașina repede în zilele caniculare, dar alegerea unei temperaturi prea mici poate avea efectul invers. Iar acest sfat se adresează posesorilor de autovehicule cu sistemer de tip climatronic.
Pentru a obține un efect maxim al aerului codiționat, se recomandă ca temperatura reglată să nu fie cu mai mult de 6-7 grade Celsius mai joasă decât cea din exterior.
Un alt detaliu extrem de important care indică dacă instalația funcționează la un nivel optim sunt mirosurile. Adesea, soferii ignoră mirosurile neplăcute care apar la pornirea aerului condiționat, însă acestea ar trebui, de fapt, să reprezinte un semnal de alarmă, mai transmite sursa.
Experții au explicat că apariția mirosului este semn că aparatul trebuie igienizat cât mai curând. Operațiunea nu este una complicată, iar posesorii de mașini pot găsi astfel de spray-uri și în magazine.
În plus, este recomandat ca instalația de aer condiționat să fie întreținută, de preferat o dată la doi ani.
Nu în ultimul rând, un detaliu esențial este oprirea aerului condiționat înainte de a ajunge la destinație. Exeplicația este că, în acest fel, apa condensată care s-a acumulat în timpul funcționării are timp să se evapore. În mod contrar, se creează un mediu perfect pentru dezvolatea bacteriilor și a mucegaiulului, iar expunerea la acestea va afecta starea generală de sănătate, pe termen lung.
Experții mai trag un semnal de alarmă și asupra șoferilor care nu folosesc aerul condiționat pentru a nu consuma carburant. Potrivit acestora, în timp ce diferența de costuri este mică, riscul este mult mai mare.
Pe lângă faptul că instalația este lubrifiată corespunzător doar în timpul funcționării, temperaturile ridicate din mașină pot afecta comportamentul la volan în măsura în care o face și consumul de alcool.
Pe aceeași temă