Picturi vechi de 12.500 de ani, descoperite în adâncurile pădurii amazoniene din Columbia! Ce dezvăluie acestea
O descoperire arheologică extrem de importantă a fost făcută recent, după ce s-au găsit zeci de mii de picturi rupestre, ascunse în adâncurile pădurii amazoniene. Unii arheologi consideră că au dat peste o adevărată „Capelă Sixtină a Anticilor”.
Publicat: Vineri, 11 Decembrie 2020, 15:09 | Actualizat: Luni, 14 Decembrie 2020, 01:43În Pădurea Amazoniană au fost descoperite zeci de mii de picturi rupestre. Desenele se întind pe o suprafață lungă de peste 12 kilometri și sunt situate în Columbia. Cu adevărat impresionant este faptul că specialiștii consideră că desenele nu au mai fost văzute vreodată de oamenii din timpurile moderne.
Unii dintre arheologi s-au încumetat chiar să numească aceste picturi rupestre ca fiind „Capela Sixtină a Anticilor”.
Picturi rupestre vechi de 12.500 de ani, descoperite în Pădurea Amazoniană
Picturile, extrem de detaliate, sunt estimate ca având undeva la aproximativ 12.500 de ani vechime. La o privire mai atentă, specialiștii au putut descoperi inclusiv imaginile unor animale dispărute de mult și întâlnite în epoca glaciară, precum mamuți sau specii antice de cai.
Pe aceeași temăDescoperirea a fost făcută anul trecut, dar abia de curînd aceasta a fost dezvăluită publicului. Acest lucru s-a întâmplat fiindcă cei care au dat peste situl arheologic au dorit să apere locul de hoți sau de turiști care ar fi putut să producă daune acestor picturi antice, de o mare însemnătate istorică.
Picturi rupestre descoperire în Pădurea Amazoniană (sursa: Shutterstock)
Totuși, curioșii vor putea vedea desenele descoperite în Pădurea Amazoniană, fiindcă acestea vor face subiectul unui documentar numit „Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon”.
Din câte au putut să descopere până în prezent, specialiștii sunt de părere că aceste desene au fost făcute de către oameni din paleolitic. Pe lângă mamuți, în desene apar și păsări antice, figure mistice, plante și numeroase alte elemente importante, ce oferă indicii despre respective perioadă din istorie.
Pe aceeași temăArheologii consider că cei care au realizat picturile erau vânători, practicau pescuitul și culegeau fructe. Din alimentația lor nu lipseau șerpii, broaștele sau rozătoarele.
Picturi rupestre descoperire în Pădurea Amazoniană
Acum, picturile rupestre descoperite în Pădurea Amazoniană urmează să fie atent studiate și oamenii de știință speră că vor putea înțelege mai bine când s-au așezat oamenii pentru prima oară în acest regiuni din Amazon, dar și modul în care biodiversitatea a fost influențată de prezența acestora. José Iriarte,profesor de arheologie la Universitatea Exeter din Marea Britanie, a dezvăluit faptul că proiectul se află la început și se va desfășura pe o durată de cinci ani.
„Aceste picture rupestre sunt o dovadă extraordinară despre cum au reconstruit oamenii pământul și cum vânau sau pescuiau (…). Nivelul de observație al faunei este incredibil”, a mărturisit José Iriarte, entuziasmat de descoperirea făcută.
Picturi rupestre descoperire în Pădurea Amazoniană