Vrei să te muți într-un sat? E posibil să te confrunți cu multe probleme, dar pentru toate există soluții
Dacă și tu te-ai decis că e timpul unei schimbări a locului în care trăiești, nu ești singurul. Mai ales în timpul acestei perioade de izolare – în care ai fost nevoit să stai într-o garsonieră sau într-un apartament, fără acces la parc și cu restricții în privința ieșirilor – este absolut firesc să-ți fi dorit să fii undeva la țară, în mijlocul naturii.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 30 Aprilie 2020, 10:09 | Actualizat: Joi, 30 Aprilie 2020, 10:15- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dacă iei în calcul să te muți de la oraș la sat, mai ales dacă de mediul rural te leagă amintiri dragi din copilărie, e important să faci o analiză detaliată înainte și să pui pe hârtie avantajele și dezavantajele.
În ultimii ani, nu doar în România, ci și în Statele Unite ale Americii, Australia și Europa a luat amploare amploare fenomenul de „downshifting”, definit ca alegerea unei vieți departe de tumultul orașului în favoarea satului, în mijlocul naturii.
În acest sens, tot mai mulți tineri sunt atrași fie să se întoarcă în satul bunicilor sau al părinților, fie să-și achiziționeze un teren undeva la țară. Pentru că e de preferat să ai o viziune realistă asupra situației, în acest articol îți vom prezenta câteva probleme cu care te-ai putea confrunta la sat, dar îți vom propune și soluții. Dacă nu îți place liniștea, aștepți weekendul pentru a ieși în pub și în club, s-ar putea să te obișnuiești destul de greu la țară:
Lipsa unor condiții de trai ridicate
Dacă vrei să preiei o casă veche, la început s-ar putea să ai mari probleme de adaptare. E posibil să vrei să recondiționezi o locuință veche și să-i păstrezi specificitatea, ceea ce este demn de admirat. Însă s-ar putea să ai multe de reparat, de la acoperiș, la temelie, fațadă și interior. În plus, există posibilitatea să nu existe o baie, nici apă curentă, dar acest impediment va fi rezolvat foarte repede cu ajutorul unui hidrofor. Nu uita nici de faptul că ar putea exista necesitatea construirii unui nou gard, ceea ce presupune de asemenea o investiție. Pentru a nu îți pune în pericol entuziasmul inițial, înainte de a lăsa orașul încearcă să pui la punct aceste aspecte la țară. Una e să te muți într-o casă reparată, trainică, și alta e să învârți o cheie într-o yală ruginită, cu teama că ar putea să cedeze chiar ușa de la intrare.
Locuri de muncă puține
Dacă ai renunțat la un job într-o multinațională, nu te aștepta ca în sat să găsești un loc de muncă ideal, care să-ți satisfacă nevoile și așteptările. Ia în calcul că ai putea găsi un serviciu în cel mai apropiat oraș, fiind nevoit să faci naveta zilnic. Uneori poate fi vorba de cinci kilometri, alteori de 30-40, depinde unde alegi să te stabilești. O soluție ar fi să te perfecționezi în domenii cât mai variate cât timp încă mai locuiești într-un oraș. În acest sens, caută cursuri care să-ți permită să fii freelancer, încearcă să înveți web design, programare IT, diverse forme de consultanţă, redactare de articole, traduceri. Ideea e ca tu să fii capabil să lucrezi de acasă și să nu fii legat de un birou sau de un loc anume. Imaginează-ți că stai vara în grădină, că bei un compot rece făcut din merele culese din pomii tăi și scrii articole pentru un site, în timp ce o cloșcă cu puișori vânează râme în jurul tău. Sau că traduci o carte în timp ce stai la umbra unei vițe de vie, desculț și cu dicționarele așezate pe o măsuță tradițională din lemn. Dacă te vizualizezi în aceste ipostaze, poți să sondezi piața muncii în eventualitatea unui job remote.
Cu toate aceste impedimente și mici piedici, dacă ești hotărât să faci o schimbare, atunci nimic nu îți poate sta în cale. Vei găsi destulă forță în tine să găsești soluții din timp, să pregătești la țară un mic colț de rai. Important e să-ți dorești cu adevărat.
Sursă foto: pexels.com