Pacientul care a avut parte de primul transplant cu celule stem a ajuns în România. Cum se simte după 35 de ani de la intervenție
Matthew Farrow este primul pacient din lume care a avut parte de un transplant de celule stem în anul 1988. Bărbatul nu a primit șanse de supraviețuire fără această intervenție, iar acum după 35 de ani, Mattew a povestit despre întâmplarea care i-a schimbat viața.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 20 Noiembrie 2023, 16:30 | Actualizat: Luni, 20 Noiembrie 2023, 17:53În anul 1988 Matthew Farrow a primit a doua șansă la viață prin intermediul transplantului pe care l-a efectuat. Atunci bărbatul avea doar cinci ani, iar starea lui de sănătate era extrem de deteriorată. Singura cale prin care viața acestuia a putut fi salvată a fost intervenția care presupune transplantul de celule stem de cordon ombilical.
Bărbatul s-a născut cu o afecțiune genetică foarte rară numită Anemia Fanconi (AF), iar acest aspect nu i-ar fi permis să trăiască mult timp. De asemenea, insuficiența medulară este o problemă foarte gravă care reprezenta un pericol pentru viața băiatului în vârstă de cinci ani.
Pe aceeași temăMatthew Farrow a fost primul pacient care a avut parte de o intervenție de o asemenea grandoare, dar și de un rezultat miraculos.
Băiatul s-a confruntat cu probleme de compatibilitate între el și rudele lui care nu au îndeplinit condițiile prin care ar fi putut să-i doneze măduvă. Cu toate acestea, mama lui a rămas însărcinată, iar medicii au decis că îi pot salva viața băiatului doar cu ajutorul transplantului de celule stem de cordon ombilical de la sora acestuia în momentul nașterii.
Transplantul a avut loc la Paris și a fost efectuat de către Dr. Eliane Gluckman, expert în transplant pentru tratarea Anemiei Fanconi. Matthew Farrow a stat în Franța pentru o perioadă de șase luni, timp în care a fost supravegheat de medicii care i-au salvat viața.
Pacientul care a avut parte de primul transplant cu celule stem a ajuns în România
La inițiativa băncii de celule stem Biogenis, Matthew Farrow a venit în România pentru a povesti despre importanța recoltării celulelor stem. Bărbatul și-a dorit să-și expună povestea vieții sale cu scopul de a ajuta populația să înțelegă cât de importantă și necesară este conștientizarea acestei proceduri.
Pe aceeași temă„La doi ani şi jumătate, mama a observat că este ceva în neregulă cu mine, iar când am ajuns la medic, aceştia au precizat că voi supravieţui doar până la vârsta de 6 ani. Cu ajutorul transplantului de celule stem, am reuşit să sparg această barieră” a precizat Matthew.
„Transplantul meu a avut loc acum 35 de ani, când medicina nu era atât de avansată. Sunt sigur că acum mult mai mulţi pacienţi vor putea fi trataţi cu succes cu celule stem”, a mai adăugat bărbatul.
În prezent, Matthew are parte de o viață normală și se bucură de cea de a doua șansă la viață pe care a primit-o de la mama și sora lui.
În România la momentul actual nu există o statistică foarte clară asupra numărului de recoltări de celule stem, însă Dr. Bogdan Bulumac, CEO Biogenis estimează că rata ar fi în jurul cifrei de 7%. Acest aspect este unul pozitiv, deoarece în Statele Unite există o medie de doar 2%, iar cea la nivel european este de 5%.
Dr. Felician Stăncioiu, cercetătorul român care a înaintat primul studiu clinic în România cu privire la beneficiile celulelor stem provenite din cordonul ombilical, a făcut de asemenea, câteva precizări importante.
„Ca medici, avem obligaţia de a transmite pacienţilor tot ceea ce ştim în legătură cu recoltarea celulelor stem. Şi categoric, da, celulele stem trebuie recoltate la naştere. Din păcate, nu se poate da oricărui copil sânge cordonal. E bine să analizăm biomarkeri pentru a vedea care sunt copii care pot beneficia de un astfel de tratament”, a menționat Dr. Felician Stăncioiu.
Pe aceeași temă