Bujorul a fost declarat, oficial, floarea națională a României. Președintele Iohannis a promulgat legea
Bujorul a devenit, oficial, floarea națională a României, la fel cum și alte țări au ca simbol anumite flori.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 29 Octombrie 2022, 17:05 | Actualizat: Sambata, 29 Octombrie 2022, 17:08Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 26 octombrie, Legea nr. 285/2022, prin Decretul cu nr. 1214/2022, în urma căreia bujorul a devenit, oficial, floarea națională a României.
Pe aceeași temăBujorul a devenit floarea națională a României. Care au fost motivele
În Japonia, crizantema este floarea națională a Familiei Imperiale, în timp ce cireșul ornamental este simbolul poporului japonez, se arată în documentul cu motive.
Olanda și-a ales laleaua, iar Franța are crinul alb. America și Bulgaria au trandafirul. În India, floarea de lotus este importantă, în timp ce în Spania garoafa roșie este floarea națională. Recent, și bujorul a fost declarat floarea națională a României.
În România, există și specii cultivate de bujor, dar și spontane: „Florile de bujor sunt îndrăgite în toată țara, fiind o sursă de inspirație pentru folclorul popular, muzică, literatură și pictură”.
Pe aceeași temăLegea prevede ca floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, să fie declarată floarea naţională a României.
„În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor.
Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice", potrivit Legii nr. 285/2022.
Pe aceeași temă„Asociat în tradiția și cultura românească cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele, bujorul românesc a fost ales ca simbol al recunoștinței și al respectului pentru veteranii de război și ai teatrelor de operații”, se menționează în scris.
Autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări.
Legea mai prevede ca autorităţile administraţiei publice locale pot organiza anual expoziţii florale centrate pe bujor şi vor putea amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii rezervate cultivării florii de bujor.
Consiliile judeţene pot lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spaţii distincte şi pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.
Pe aceeași temăUniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate florii de bujor. Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre consacrate florii de bujor, se mai arată în legea promulgată de președintele Iohannis miercuri.