Alegeri europarlamentare 2019 și Referendum 2019. Cum poți verifica dacă și unde s-a votat cu CNP-ul tău
Alegeri europarlamentare 2019 și referendum 2019. Pentru a pune capăt oricăror speculații privind posibile fraude la alegerile din 26 mai, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR-CH) a anunțat că românii pot afla dacă și unde s-a folosit CNP-ul lor pentru vot.
Autor: Alina Serea Publicat: Duminica, 26 Mai 2019, 09:40 | Actualizat: Luni, 27 Mai 2019, 09:58Alegeri europarlamentare 2019 și referendum 2019. Pentru a pune capăt oricăror speculații privind posibile fraude la alegerile din 26 mai, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR-CH) a anunțat că românii pot afla dacă și unde s-a folosit CNP-ul lor pentru vot.
Autoritatea Electorală Permamentă (AEP) precizează că, pentru europarlamentare 2019 și referendum 2019, va fi folosit Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV), iar acesta prevede că, la momentul prezentării la urne, cetățenilor li se vor scana cărțile de identitate, astfel fiind prevenite voturile multiple.
Așadar, a doua zi după alegerile din 26 mai, va fi disponibil formularul prin care românii pot întreba la AEP dacă CNP-ul lor a fost sau nu folosit la votul din 26 mai privind alegerile europarlamentare și referendumul pe Justiție, iar dacă da, la care dintre ele.
Sistemul electronic de monitorizare a prezenței la vot a fost introdus prin Ordonanță de urgență -OUG 6/2019. Astfel, potrivit Ministerului de Interne, la alegerile europarlamentare 2019 și referendum 2019, AEP, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Institutul Naţional de Statistică (INS), asigură implementarea și operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV.
3 buletine de vot pentru referendum și alegeri europarlamentare 2019
În data de 26 mai, în România vor avea loc, simultan, referendum pe Justiție și alegerile europarlamentare. Românii vor primi câte două buletine de vot pentru referendum și unul pentru europarlamentare. Deși, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2019, secțiile de votare vor fi comune, vor exista urne diferite pentru cele două scrutine.
Întrebări referendum 2019
Cele două întrebări la care românii vor putea răspunde pe 26 mai, în cadrul referendumului pe Justiție, vor fi:
„1 - Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2 - Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
Românii sunt chemați la referendum să răspundă cu „Da” sau „Nu” la cele două întrebări stabilite pentru referendum 2019.
Citește și -Referendum 2019. Cum arată buletinele de vot cu întrebările la referendum
Alegeri europarlamentare 2019 - ordinea pe buletinele de vot
Biroul Electoral Central a stabilit ordinea partidelor pe buletinele de vot de la alegerile europarlamentare 2019, prin tragere la sorți.
Iată ordinea partidelor pe buletinele de vot la europarlamentare 2019:
1. PSD
2. Alianța 2020 USR - Plus
3. Pro România
4. UDMR
5. PNL
6. ALDE
7. PRODEMO
8. PMP
9. Partidul Socialist România
10. Partidul Social Democrat Independent
11. Partidul România Unită
12. Uniunea Națională pentru Progresul României
13. Blocul Unității Naționale - BUN
14. Greforiana-Carmen Tudoran
15. George-Nicolae Simion
16. Peter Costea
Citește și -Candidați europarlamentare 2019. Vezi listele complete PSD, USR-PLUS, PNL, ALDE, PMP
Alegeri europarlamentare 2019 - prezența la vot
39,2 la sută dintre respondenții unui sondaj realizat de INSCOP Research pentru Barometrul de Opinie Publică al Academiei Române au precizat că vor vota „sigur” la europarlamentare. Acest procent ar însemna o creştere cu peste 7% faţă de prezenţa la vot din 2014, când prezența la vot a fost de 32.44 la sută.
Ce înseamnă participarea la alegerile europarlamentare
Participarea la vot la alegerile europarlamentare 2019 înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică.
Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene.
Totodată, participarea la vot înseamnă să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne influențează viața de zi cu zi.
Pe aceeași temă